Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Εξαγγέλθηκε δημοψήφισμα προσάρτησης του Κιρκούκ στο Κουρδιστάν

Η δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν προχωρά με σταθερούς ρυθμούς και με οργανωμένο σχέδιο, παρά την αντίδραση του Ιράκ, της Τουρκίας και του ιράν.

Δημοψήφισμα για την προσάρτηση της πόλης του Κιρκούκ στην Κουρδική αυτόνομη επαρχία του Ιράκ αποφάσισε το τοπικό συμβούλιο σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Rebwar Talabani.

Στη συνεδρίαση για την λήψη της απόφασης για το δημοψήφισμα, δεν έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι της Αραβικής και της Τουρκμενικής κοινότητας της πόλης.

Στο μεταξύ, ανησυχητική χαρακτήρισε το Ιράν την ύψωση της Κουρδικής σημαίας δίπλα στην Ιρακινή, σε κυβερνητικά κτίρια του Κιρκούκ.

Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Bahram Kasimi, δήλωσε πως «η ύψωση οποιασδήποτε σημαίας εκτός της Ιρακινής είναι ενάντια στο Ιρακινό σύνταγμα και ίσως εγείρει ένταση στην χώρα».

Η ανακοίνωση επανέλαβε τον σεβασμό του Ιράν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, προσκαλώντας όλα τα μέρη στο Ιράκ να συνταχθούν με το σύνταγμα και να επιλύσουν τις διαφωνίες τους με νομικό τρόπο.

Ο λόγος των διαφωνιών στην περίπτωση του Κιρκούκ έγκειται στο γεγονός πως το 2003, κατά την Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά κατέλαβαν την πόλη και έτσι συγκεντρώθηκαν στο Κιρκούκ πολλοί Κούρδοι, αλλοιώνοντας τον αρχικό πληθυσμό της πόλης που αποτελούνταν από Άραβες και Τουρκμένους.

Υπενθυμίζουμε πως την Κυριακή, η Τουρκία και το Ιράν εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την ύψωση της Κουρδικής σημαίας σε κυβερνητικά κτίρια στο Κιρκούκ.

Επίσης, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος των Κούρδων των Ιράκ είχε δηλώσει πως έχει φτάσει η ώρα για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν που θα προκύψει με ένα φιλικό διαζύγιο μεταξύ Ιράκ και Κουρδιστάν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου