Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ήρθε η ώρα για φιλικό διαζύγιο Κούρδων και Ιράκ και δημιουργίας Κουρδιστάν;

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κουρδικής αυτόνομης περιοχής του Ιράκ, έχει φτάσει η ώρα για ένα φιλικό διαζύγιο μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Όπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο εκπρόσωπος της αυτόνομης Κουρδικής κυβέρνησης του Ιράκ Safeen Dizayee δήλωσε:
«Θα πρέπει να εισέλθουμε σε ένα σοβαρό διάλογο με την Βαγδάτη, ώστε να φτιάσουμε σε μία φιλική λύση για διαζύγιο. Μπορούμε να είμαστε δύο καλοί γείτονες. Αυτό πιστεύουμε είναι η μόνη λύση. Η αρχή της συναίνεσης ήταν αυτό στο οποίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν το 2003, αλλά τώρα αυτή η αρχή δεν υφίσταται. Πρόκειται για ψήφο πλειοψηφίας – μειονότητας. Ακόμη και αν οι Κούρδοι διαθέτουν 65 έδρες στην Βουλή στην Βαγδάτη, θα είμαστε πάντα η μειονότητα».

Ο εκπρόσωπος των Κούρδων του Ιράκ πρόσθεσε πως η κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση μπλοκάρει το μερίδιο των Κούρδων στον προϋπολογισμό.

«Είμαστε πάντα στο έλεος της Βαγδάτης και γι’ αυτό αναζητούμε άλλη φόρμουλα. Ο προϋπολογισμός μας περικόπηκε. Δεν υπάρχει στρατιωτική βοήθεια. Αυτό δείχνει πως δεν μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Υπάρχει ένα Ιράκ πριν τη Μοσούλη και ένα Ιράκ μετά τη Μοσούλη. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για σταθερότητα. Ο μόνος τρόπος προόδου είναι η δημιουργία ανεξάρτητης Κουρδικής οντότητας για το Ιρακινό Κουρδιστάν» είπε ο Κούρδος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Dizayee, ο μόνος τρόπος για να επιτευχτεί αυτό είναι μέσω διαλόγου.
«Πρέπει να εισέλθουμε σε σοβαρές συνομιλίες με την Βαγδάτη, πριν το κάνουμε με οποιονδήποτε άλλον. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε με τους άλλους γείτονές μας, ώστε να μην δουν τη νέα κρατική οντότητα ως απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητά τους. Δεν έχουμε εδαφικές φιλοδοξίες για το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία» είπε ο Dizayee.

Η Άγκυρα διαχρονικά αντιτίθεται στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν, προτάσσοντας την ακεραιότητα του Ιράκ. Ο Dizayee είπε πως το θέμα δεν τέθηκε επίσημα από αξιωματούχους και με την Τουρκία συνομιλίες ίσως να είναι δυνατές μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει άποψη για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ, αλλά ενδιαφέρονται για ένα ισχυρό και σταθερό Ιράκ.

«Το Ιράκ είναι στρατηγικά σημαντικό για τις ΗΠΑ. Αλλά αν δεν τεθεί το θέμα των Κούρδων, το Ιράκ δεν θα σταθεροποιηθεί ποτέ. Πριν αρκετά χρόνια, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός κατά τις συνομιλίες με Κούρδους ρωτήθηκε «γιατί οι Αμερικανοί έδιωξαν τον Σαντάμ;» Μόνο με δικτατορία θα ισχυροποιηθεί το Ιράκ» είπε ο Dizayee.

Ο εκπρόσωπος των  Κούρδων του Ιράκ είπε πως η πιθανή ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ, δεν θα αποτελέσει παράδειγμα για τους Κούρδους της Συρίας.
«Το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό» είπε.

«Η πρόοδος των Κούρδων του Ιράκ είναι ένα θέμα που τίθεται αδιαλείπτως από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Διαθέτουμε νομικό καθεστώς, είμαστε αυτόνομη περιοχή. Οι Κούρδοι ηγέτες του Ιράκ έχουν γίνει δεκτοί στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ, στην Downing Street στο Λονδίνο, στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι και στην Άγκυρα. Υπάρχει η de facto αναγνώριση. Δεν νομίζω πως μπορούμε να συγκριθούμε με το PKK ή τους Κούρδους της Συρίας. Η πολυτέλεια για τους Κούρδους της Συρίας δυστυχώς δεν θα κρατήσει για πολύ. Τους ενθαρρύνουμε να είναι πιο ρεαλιστές. Επίσης ενθαρρύνουμε το PKK να κοιτά την πραγματικότητα και να ανοίγει πόρτες με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης» είπε ο Dizayee, προσθέτοντας πως βλέπει μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ PKK και Άγκυρας, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.

Το θέμα των Κούρδων της Συρίας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν εχθές στην Άγκυρα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson και ο Τούρκος ομόλογός του Mevlut Cavusoglu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Υπουργός τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως το PKK και το YPG (οι Κούρδοι της Συρίας) αποτελούν αδιαίρετη οντότητα και αυτό αποτελεί αγκάθι για τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.

«Η Αμερικανική κυβέρνηση και όσοι σχετίζονται μαζί της, αποδέχονται πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PKK και YPG» είπε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρεξ Τίλερσον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «το PKK ανήκει στις τρομοκρατικές ομάδες αλλά βλέπουμε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το YPG στη Συρία και είδαμε πως η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε το YPG».

Παρόλο που το PKK θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, το πολιτικό σκέλος του στη Συρία, το PYD και το στρατιωτικό, το YPG, θεωρούνται αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε στον Τίλερσον πως δεν έχει νόημα να συνεργάζονται στη Συρία με τους τρομοκράτες (Κούρδους του PKK/YPG) για να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, καθώς αυτό αποτελεί μεγάλο ρίσκο.

Όταν ρωτήθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών για το αν θα συνεχιστεί η συνεργασία και η βοήθεια των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας, ο Ρεξ Τίλερσον είπε πως συνομίλησε με τους Τούρκους αξιωματούχους για το πως μπορεί να επιτευχτεί η σταθερότητα στη Συρία και πως μπορούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Σε νέα ερώτηση για την συνεργασία ΗΠΑ και Κούρδων στη Συρία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως διεξάγονται συνομιλίες με όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στον συνασπισμό, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, για να βρεθεί λύση στη Συρία.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα προηγούμενα βλέπουμε πως οι ΗΠΑ αδειάζουν την Τουρκία στο θέμα των Κούρδων της Συρίας. Επομένως έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν τους Κούρδους να κερδίσουν την αυτονομία τους και ίσως την ανεξαρτησία τους.

Στο θέμα του Ιράκ, οι εκεί Κούρδοι του Μασούντ Μπαρζανί δείχνουν να αδιαφορούν για τους Κούρδους της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ίσως παίζοντας το παιχνίδι του «καλού παιδιού» ώστε να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από το Ιράκ.

Αν ανεξαρτητοποιηθούν οι Κούρδοι του Ιράκ και ανεξαρτητοποιηθούν και οι Κούρδοι της Συρίας, θα είναι πλέον θέμα χρόνου η ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων της Τουρκίας και του Ιράν.

Φαίνεται πως οι Κούρδοι, επιτέλους, θα αποκτήσουν την πατρίδα που τόσα χρόνια ονειρεύονται. Αυτό όμως ίσως αποβεί επικίνδυνο για την Ελλάδα, καθώς είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να «ρεφάρει» τις απώλειές της, σε βάρος της Ελλάδας, στο Αιγαίο ή και στη Θράκη.

Απαιτείται διπλωματική εγρήγορση και εξαιρετικός εξοπλισμός των Ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, ώστε να μην μπορεί να σκεφτεί η Τουρκία ξέσπασμα προς την Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου