Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από την Κουρδική σημαία στο Κιρκούκ

Την ενόχλησή τους εξέφρασαν η Βαγδάτη και η Άγκυρα για την Κουρδική σημαία που κυματίζει στο Κιρκούκ και για την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.

Το Ιρακινό κοινοβούλιο καταδίκασε την κίνηση της ύψωσης της σημαίας του Κουρδιστάν δίπλα στην Ιρακινή, στην πόλη του Κιρκούκ. Το συμβούλιο των αντιπροσώπων ανακοίνωσε την αναστολή των πωλήσεων πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τα έσοδα ανήκουν σε όλο τον Ιρακινό λαό. Επίσης ανακοινώθηκε πως τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου θα διανεμηθούν εξίσου στις Κουρδικές και στις υπόλοιπες Ιρακινές επαρχίες.

Την περασμένη Πέμπτη, η τοπική (Κουρδική) κυβέρνηση του Κιρκούκ ύψωσε την Κουρδική σημαία δίπλα στην Ιρακινή, σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, εξέφρασε την επιθυμία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν από το Ιράκ.

Από Τουρκικής πλευράς εκφράστηκε η αντίθεση και η ενόχληση στην κίνηση των Κούρδων του Ιράκ, μέσω του πρωθυπουργού της χώρας Γιλντιρίμ Μπιναλί και του κυβερνητικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση του Ιράκ στο θέμα αυτό και πως η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτη την ύψωση της σημαίας των Κούρδων στο έδαφος του Ιράκ. Επίσης πρόσθεσε πως η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Τουρκία θεωρεί λάθος την κίνηση των Κούρδων του Ιράκ να θέσουν θέμα ανεξαρτησίας την ώρα που ο Ιρακινός στρατός αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης τόνισε πως η Τουρκία δεν εγκρίνει την δημιουργία δημοψηφίσματος στο Ιράκ, καθώς αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένταση μεταξύ εθνοτικών ομάδων, στις γειτονικές χώρες.

Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν επιθυμεί για κανένα λόγο την ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων του Ιράκ. Βλέποντας πως και οι Κούρδοι της Συρίας θα αποκτήσουν την αυτονομία τους και πιθανότατα την ανεξαρτησία τους μετά τη λήξη του πολέμου, η ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων της Τουρκίας θα είναι το επόμενο λογικό βήμα.



Με πληροφορίες από τα Anadolu, Sabah και Hurriyet

Διαβάστε επίσης:
Ήρθε η ώρα για φιλικό διαζύγιο Κούρδων και Ιράκ και δημιουργίας Κουρδιστάν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου