Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Σε άσχημο σημείο οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

Βιάστηκαν οι δημοσιογράφοι να γράψουν για το «επιτυχές» ταξίδι του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία. Το ταξίδι ανέδειξε μια σειρά προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, που θα πρέπει να προβληματίσουν όσους ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε με μια ομάδα διανοούμενων και δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Στο τέλος της συνάντησης, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε:
«Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται και πάνω από 1000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα. Θέλουμε η Τουρκία να δώσει σ' όλη την περιοχή ένα ισχυρό παράδειγμα του τι σημαίνει ενεργός δημοκρατία».

Θυμίζουμε πως υπήρξαν δικαστικές διώξεις σε βάρος περίπου 1000 Τούρκων διανοουμένων και καθηγητών πανεπιστημίων που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια διακήρυξη με την οποία κατήγγειλαν τις σφαγές που έχει διαπράξει ο Τουρκικός στρατός σε βάρος αμάχων στις επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες στους συνδέσμους:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2016/01/578-1.html
και
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/12/blog-post_20.html
 

Το κείμενο εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος απείλησε τους υπογράφοντες ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» για την «προδοσία» τους.


Με πρόσχημα την έκρηξη βόμβας, που αποδόθηκε στο PKK, σε σχολείο στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον «των υποτιθέμενων πανεπιστημιακών», οι οποίοι «τάχθηκαν στο πλευρό αυτών που διέπραξαν αυτή την ειδεχθή επίθεση εναντίον μαθητών».

Εναντίον των διανοουμένων έχουν κινηθεί διώξεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα», «προσβολή των θεσμών και της τουρκικής δημοκρατίας».
Περίπου 20 εξ αυτών συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν για μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Οι Βρυξέλλες, μολονότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Άγκυρας στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, επίσης κατήγγειλαν το «κλίμα εκφοβισμού» που έκριναν «εξαιρετικά ανησυχητικό».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατήγγειλε και την φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhurriyet, με την κατηγορία της «κατασκοπείας» και της «προδοσίας», επειδή τον Μάιο ου 2015 ανάρτησαν βίντεο και φωτογραφίες με φορτηγά της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) που μετέφεραν όπλα στους Σύριους αντάρτες τον Ιανουάριο του 2014.


Διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/11/blog-post_27.html


Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, έγινε γνωστό (λανθασμένα) από τους δημοσιογράφους, πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι προετοιμασμένες για μια στρατιωτική λύση στη Συρία, αν δεν καταστεί δυνατός ένας πολιτικός διακανονισμός.

«Γνωρίζουμε ότι θα είναι καλύτερα να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, όμως είμαστε προετοιμασμένοι, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να έχουμε μια στρατιωτική λύση σ’ αυτή την επιχείρηση και να εξαλείψουμε το Νταές (Daesh – Ισλαμικό Κράτος)».

Λίγο μετά όμως, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε τα εξής:
«Ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι ακόμη και αν αναζητούμε μια πολιτική λύση στον ευρύτερο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, συνεχίζουμε τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (Daesh). Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ». 

Άρα δεν υπάρχουν σχέδια (αυτή τη στιγμή) για χερσαία επιχείρηση εναντίον της Συρίας.


Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε επανειλημμένα την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. Γιατί να δεχτεί τώρα;

Μόνο ως τελευταία λύση βλέπουν οι Αμερικανοί την αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Συρία, για συντονισμό του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στην περίπτωση που οι Ρώσοι «δεν κάνουν τη δουλειά» γι’ αυτούς…

Αυτό ήταν το ένα σημείο της μεγάλης διαφωνίας με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, το οποίο εμφανίστηκε διαφορετικά στα διεθνή ΜΜΕ.

Το δεύτερο σημείο τριβής ήταν η δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι οι Κούρδοι της Συρίας (Democratic Union Party, γνωστό ως PYD), δεν έχουν σχέση με τους αντάρτες του PKK.

Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών και οι Ρώσοι απαίτησαν την παρουσία τους στη σύνοδο για τη Συρία.
Οι Αμερικανοί δεν αντέδρασαν και ο Νταβούτογλου απέρριψε μετά βδελυγμίας τη Ρωσική πρόταση. 
Επίσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι Κούρδοι του PYD «συνεργάζονται με τους τρομοκράτες του PKK».
Οι Αμερικανοί συμφωνούν ότι το PKK «είναι τρομοκρατική οργάνωση», αλλά διαφωνούν με την Τουρκική θέση για το PYD.


Οι συναντήσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Τουρκία δεν στέφθηκαν με επιτυχία, κάτι που οι Αμερικανοί περίμεναν. Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να χτυπήσουν τον Ερντογάν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας και στις διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων και των καθηγητών, που ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε και πρόσφερε την πλήρη του υποστήριξη.

Όλα αυτά εκνεύρισαν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε τις δηλώσεις που είχε συμφωνηθεί να γίνουν από τον ίδιο και τον Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή τους, παρόλο που οι δημοσιογράφοι περίμεναν, όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο Ερντογάν αποφάισε ότι δεν θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα του και μπροστά του.

Βλέπουμε λοιπόν πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο βρίσκονται στο μηδέν. Αν γίνει το ίδιο και με τις ΗΠΑ, τότε το μέλλον της Τουρκίας με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, κρίνεται τουλάχιστον αβέβαιο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου