Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Η Σουηδία εναντιώνεται στην αχρήματη κοινωνία, καθώς έτσι είναι ευάλωτη σε επιθέσεις

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας ζητά κρατικό έλεγχο στο σύστημα πληρωμών, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως το πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα πληρωμών είναι ευάλωτο σε απάτες και σε επιθέσεις.

Είναι δύσκολο να υποστηρίξεις πως δεν εμπιστεύεσαι την κυβέρνησή σου, όταν η κυβέρνηση δεν είναι κακή. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί, καθώς ο αριθμός αυτών που δυσπιστούν στην προσπάθεια της χώρας να αγκαλιάσει την αχρήματη κοινωνία, συνεχώς αυξάνεται.

Οι περισσότεροι καταναλωτές υποστηρίζουν πως τα καταφέρνουν και χωρίς τη χρήση μετρητών, ενώ ο αριθμός των καταστημάτων και των καφετεριών που αρνούνται να δεχτούν μετρητά, συνεχώς αυξάνεται, εξαιτίας του κόστους και του ρίσκου.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν δύσκολο για τους επικριτές του συστήματος να ακουστούν.

«Η κυβέρνηση της Σουηδίας είναι μάλλον καλή, είμαστε αρκετά τυχεροί να έχουμε καλές κυβερνήσεις τα τελευταία 100 χρόνια» λέει ο Christian Engström, πρώην βουλευτής του κόμματος των Πειρατών και πολέμιος της κοινωνίας χωρίς χρήματα.

«Σε άλλες χώρες υπάρχει ο προβληματισμός πως δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι την κυβέρνηση συνεχώς. Στη Σουηδία είναι δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν» συμπληρώνει. Φαίνεται όμως πως αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας προειδοποίησε ότι η Σουηδία θα μπορούσε να έρθει σύντομα αντιμέτωπη με μια κατάσταση όπου όλες οι συναλλαγές θα ελέγχονταν από ιδιωτικές τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Stefan Ingves, ζήτησε νέα νομοθεσία ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος στις συναλλαγές, υποστηρίζοντας πως το να πληρώνεις και να πληρώνεσαι αποτελεί «δημόσιο αγαθό» όπως η άμυνα, η δικαιοσύνη, ή η δημόσια στατιστική.

«Οι περισσότεροι πολίτες θα αισθάνονταν ανασφαλείς εάν δίνονταν αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες» υποστηρίζει.

«Θα ήταν ολοφάνερο ότι η ετοιμότητα της Σουηδίας θα αποδυναμώνονταν, εάν σε μία σοβαρή κρίση ή πόλεμο, δεν είχαμε προαποφασίσει το πώς τα νοικοκυριά και οι εταιρείες θα πληρώνουν για τα καύσιμα, τις προμήθειες και τις άλλες ανάγκες τους» προσθέτει.

Οι επισημάνσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη βοηθούν να έρθουν στο προσκήνιο και άλλες επιφυλάξεις που έχουν άλλοι πολίτες για την αχρήματη κοινωνία, υποστηρίζει ο Björn Eriksson (72 ετών), πρώην διοικητής της αστυνομίας και επικεφαλής της ομάδας Επαναστάτες Μετρητών (Cash Rebellion) ή Kontantupproret.

Μέχρι σήμερα οι Επαναστάτες Μετρητών έχουν χαρακτηριστεί ως η φωνή των γερόντων και των τεχνολογικά καθυστερημένων, λέει ο Björn Eriksson.

«Όταν έχεις ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα, δεν έχεις τρόπο να αμυνθείς εάν κάποιος το κλήσει. Εάν ο Πούτιν καταλάβει το νησί Gotland, θα ήταν αρκετό γι’ αυτόν να κλείσει το σύστημα συναλλαγών. Καμία άλλη χώρα δεν θα σκεφτόταν να πάρει αυτό το ρίσκο. Θα απαιτούσαν κάποιο είδος αναλογικού συστήματος» υποστηρίζει.

Υπό αυτή την έννοια, η Σουηδία απέχει πολύ από τη διάσημη έννοιά της, του lagom (ακριβώς το σωστό ποσό), αλλά είναι «100% ακραίο» το να επενδύεται τόση πίστη στις τράπεζες, λέει ο Björn Eriksson.

«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Αφήνουμε τις αποφάσεις σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες που δημιουργούν μονοπώλιο στη Σουηδία» συμπληρώνει.

Κανένα τεχνολογικό σύστημα δεν είναι άτρωτο σε δυσλειτουργίες και στην απάτη, υποστηρίζει ο Mattias Skarec (29 ετών), αναλυτής ασφάλειας υπολογιστών.

Η Σουηδία είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα: το πρώτο λέει «αγαπάμε τις νέες τεχνολογίες», ενώ το άλλο δεν ασχολείται, λέει ο Mattias Skarec.

«Είμαστε αφελείς εάν πιστεύουμε πως μπορούμε να εγκαταλείψουμε εντελώς τα μετρητά και να βασιστούμε μόνο στην τεχνολογία», προσθέτει.

Ο Mattias Skarec εστιάζει στα προβλήματα με τις πληρωμές με κάρτες, που είχαν δύο τράπεζες της Σουηδίας το περασμένο έτος και με το Bank ID, το ψηφιακό σύστημα πρόσβασης, που επιτρέπει στους ανθρώπους να πιστοποιήσουν τους εαυτούς τους για θέματα πληρωμών, χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνά τους.

Οι απατεώνες έχουν βρει τον τρόπο να ξεπερνούν το σύστημα και να παγιδεύουν τους ανθρώπους για μεγάλα ποσά, ακόμη και για ολόκληρη τη σύνταξή τους. Το καλύτερο για εμάς είναι να σκεφτόμαστε πως δεν είμαστε τόσο ασφαλείς όσο νομίζουμε, υποστηρίζει ο Mattias Skarec. Το χειρότερο είναι πως τα πληροφοριακά συστήματα είναι συστηματικά ευάλωτα.

«Είμαστε τυχεροί που όσοι γνωρίζουν πώς να χακάρουν το σύστημα δεν ανήκουν στου καλούς, προς το παρόν. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν είναι τόσο εύκολο να επιτεθείς στις μηχανές σήμερα, αλλά ίσως γίνει ευκολότερο στο μέλλον» λέει ο Mattias Skarec.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν πως οι ψηφιακές συναλλαγές είναι ευάλωτες, όπως και τα μετρητά.

«Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι περισσότερο ευάλωτο από τις άλλες μεθόδους πληρωμών» λέει ο Per Ekwall, εκπρόσωπος του Swish, του εξαιρετικά δημοφιλούς συστήματος πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, που ανήκει στις τράπεζες.

«Από μακροοικονομική προοπτική, η Swish τις έκανε (σ.σ. τις συναλλαγές) πιο ασφαλείς και φθηνότερες» υποστηρίζει. Δεν υπάρχει λόγος να μάχεσαι μια τάση που δημιουργούν οι καταναλωτές, υποστηρίζουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν το 70% των Σουηδών θέλουν να διατηρηθεί η επιλογή χρήσης των μετρητών, ενώ μόλις το 25% επιθυμούν την απόλυτα αχρήματη κοινωνία.

Πρόσφατα, οι βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στη βουλή. Το κοινοβούλιο πραγματοποιεί έρευνα σε όλη τη χώρα για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της Κεντρικής Τράπεζας, που θα ερευνήσει και τα θέματα που αφορούν τα μετρητά.

Το Κόμμα των Πειρατών, που έγινε γνωστό στη Σουηδία για την αντίθεσή του στην κρατική και ιδιωτική παρακολούθηση, επικροτεί ένα υψηλότερο πολιτικό προφίλ γι’ αυτά τα θέματα.

Κοιτάξτε την Ιρλανδία, λέει ο Christian Engström, όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες και προσθέτει πως είναι ευκολότερο για τις Αρχές να αναγνωρίσουν ποιες γυναίκες έχουν προχωρήσει σε άμβλωση, μέσω των ηλεκτρονικών τους συναλλαγών. Και μπορεί η κυβέρνηση της Σουηδίας να είναι αγαθή, μια σύντομη ματιά στην Ευρώπη, δείχνει πως δεν υπάρχει ασφάλεια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Εάν έχεις τον έλεγχο των server της Visa ή της Mastercard, έχεις τον έλεγχο της Σουηδίας» υποστηρίζει ο Christian Engström.

«Στο μεταξύ, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τα χρήματά μας στις τράπεζες και να ελπίζουμε πως δεν θα χρεοκοπήσουν», προσθέτει.



Πηγή: Guardian
Μετάφραση: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου