Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η Γαλλική Total στρέφεται στη Κύπρο μετά την έξοδό της από το Ιράν

Η Γαλλική εταιρεία Total ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επεκτείνει τις έρευνές της για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου και να εξασφαλίσει άδεια γεώτρησης, μετά τις προειδοποιήσεις για αποχώρησή της από το Ιράν εξαιτίας των νέων Αμερικανικών κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της Total για την Μέση Ανατολή Stephane Michel δήλωσε σήμερα πως η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση για αδειοδότηση ερευνών στο οικόπεδο 8 της νότιας Κυπριακής ΑΟΖ, όπου η Ιταλική Eni έχει ήδη λάβει άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC.

Η Total συνεργάζεται με την Eni σε δύο οικόπεδα της Κύπρου ερευνώντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε ένα από τα δύο, ανακοινώθηκε από την Eni τον περασμένο Φεβρουάριο πως ανακαλύφθηκε ένα «υποσχόμενο» κοίτασμα με παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτό που ανακαλύφθηκε στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ και περιγράφεται ως το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακοτρύπης είπε πως η κίνηση της Total αποτελεί σημαντική εξέλιξη και επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Κύπρο. Ο Υπουργός επίσης τόνισε πως η κίνηση της Total γίνεται μόλις τρεις μήνες μετά την Τουρκική εμπλοκή, όταν Τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στο Κυπριακό οικόπεδο 3 από την Ιταλική εταιρεία Eni.

«Μετά από ό,τι έγινε στο οικόπεδο 3, βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιθυμεί να επεκτείνει την παρουσία του στην ΑΟΖ, ειδικά στο οικόπεδο 8 που είναι μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο» είπε ο Γιώργος Λακοτρύπης.

Το 2011 η Αμερικανική Noble Energy ανακάλυψε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, μεγέθους 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Η κίνηση της Total έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή της πως θα αποχωρήσει από project αξίας πολλών δισεκατομμυρίων που είχε ξεκινήσει στο Ιράν, εξαιτίας των Αμερικανικών κυρώσεων. Ο όμιλος ανακοίνωσε πως δεν αντέχει να βρεθεί απέναντι από τις ΗΠΑ, καθώς κινδυνεύει η χρηματοδότησή του από Αμερικανικές τράπεζες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου