Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Bloomberg: Άντεξαν οι Ελληνικές τράπεζες τις νέες δοκιμασίες

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας εμφανίστηκαν αλώβητες μετά τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), κάνοντας τους Ευρωπαίους υπεύθυνους να ανησυχούν λιγότερο καθώς σχεδιάζεται το τέλος των μνημονίων για τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Eurobank Ergasias άντεξαν τη δοκιμασία του σεναρίου, κατά την οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέα ύφεση και κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

Τα αποτελέσματα σημαίνουν πως σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια που διατέθηκαν για την ενίσχυση των τραπεζών είναι πλέον ελεύθερα για άλλους σκοπούς.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της επικεντρώνονται σε ρυθμίσεις παρακολούθησης μετά το τέλος του μνημονίου (προγράμματος) και στα πιθανά μέτρα για την άμβλυνση του τεράστιου χρέους της χώρας.

Οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν τη χρήση πόρων που απομένουν από το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε το 2015, για την αγορά χρέους που κατέχει η ΕΚΤ ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το CET1 όλων των Ελληνικών Τραπεζών σε αρνητικό σενάριο είναι πάνω από 5,5%



Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, πέρασε το αρνητικό σενάριο του τεστ αντοχής με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 στο 5,9%, πάνω από το νόμιμο ελάχιστο της ΕΕ που είναι 4,5%. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε μέσω ηλεκτρονικής δήλωσης ότι παρέμεινε αφοσιωμένη στην εφαρμογή ενός σχεδίου ενίσχυσης κεφαλαίου για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να παραμένει πάνω από τις απαιτήσεις ανά πάσα στιγμή.

Οι άλλες μεγάλες τράπεζες διατήρησαν επίσης υψηλά επίπεδα CET1:

•    Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: 6,9%
•    Eurobank Ergasias: 6,8%
•    Alpha Bank: 9,7%

Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές τράπεζες είναι η μη αποπληρωμή δανείων, που αγγίζει το 50%, ποσοστό από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Οι Ελληνικές τράπεζες χτυπήθηκαν σκληρά κατά την κρίση, καθώς η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής και υπέστη την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έφτασε κοντά στην κατάρρευση το 2015, όταν διέκοψε την λειτουργία του για τρεις εβδομάδες. Όταν λειτούργησε ξανά, υπήρχαν έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίων (capital controls) και η κυβέρνηση συμφώνησε στο τρίτο σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Το σχέδιο περιλάμβανε 25 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες αύξησαν το κεφάλαιό τους μετά από δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) στα τέλη του 2015. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές, ενώ χρειάστηκαν μόνο 5,4 δισ. Ευρώ από δημόσιους πόρους.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας χρέους θα είναι το κατά πόσον το ΔΝΤ, το οποίο έχει υιοθετήσει μια γελοία στάση στις κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών τραπεζών, θα συνεχίσει να καθοδηγεί τα αποτελέσματα των stress tests στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Το ΔΝΤ είχε υποθέσει ότι οι δανειστές θα χρειάζονταν επιπλέον 10 δισ. Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου