Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Η Τουρκία θα απαντήσει στις Αμερικανικές κυρώσεις

Η χθεσινή απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, που ενέκρινε μέτρα αποτροπής απόκτησης από την Τουρκία του αεροσκάφους F-35, είχε ως αποτέλεσμα την απάντηση της Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό από το πρακτορείο Reuters, η τροπολογία των Γερουσιαστών Jeanne Shaheen (Δημοκρατικοί) και Thom Tillis (Ρεπουμπλικανοί), αφαιρεί την Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35 εξαιτίας της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson σε Τουρκικές φυλακές.

Επίσης, κατακρίνει την Τουρκία για την αγορά του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, που η Τουρκία διακηρύττει πως έχει σκοπό να την προστατεύσει από πυραυλικές επιθέσεις Ισλαμιστών και Κούρδων στα σύνορά της με την Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τους Γερουσιαστές, η αγορά Ρωσικών συστημάτων που σχεδιάστηκαν για να καταρρίπτουν το F-35 αποτελεί αιτία επιβολής κυρώσεων.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy σχολίασε την Αμερικανική απόφαση λέγοντας πως η πράξη αυτή είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) και πως η Τουρκία θα αντιδράσει.

«Μερικοί Αμερικανοί Γερουσιαστές συνέταξαν νομοσχέδια για να αποτρέψουν την μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην χώρα μας. Στο νομοσχέδιο, η παράδοση των F-35 σχετίζεται με την διακοπή της κράτησης του Ιερέα Brunson και με την διακοπή της αγοράς των S-400. Αυτά είναι διαφορετικά θέματα. Δεν μπορεί κανείς να βάζει στο ίδιο καλάθι μήλα και αχλάδια. (Το F-35) δεν αποτελεί πρόγραμμα που διαχειρίζονται μόνο οι ΗΠΑ. Είναι ένα πολυεθνικό προγραμμα και αναμένουμε όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. (Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σ’ αυτό το βήμα) θα αντιδράσουμε» δήλωσε ο Hami Aksoy.

Θυμίζουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν αποδέχεται τη γλώσσα των κυρώσεων μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ και σε περίπτωση μη παράδοσης του F-35 θα απαντήσει ανάλογα!

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 132 μαχητικά F-35. Τα 100 θα είναι τα «κλασσικά» ενώ τα 32 θα είναι τα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης για να χρησιμοποιηθούν στα 2 αεροπλανοφόρα που σχεδιάζει να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα επιχειρούν στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Το πρώτο F-35 είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου.



Διαβάστε επίσης
Με νόμο παγώνουν οι ΗΠΑ τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου