Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ο νέος Ιταλικός συνασπισμός ζητά διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ!!!

Ο υπό διαμόρφωση κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία του Κινήματος των 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την διαγραφή 250 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ιταλικό χρέος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, στο υπό διαμόρφωση νέο Ιταλικό κυβερνητικό πρόγραμμα των 39 σελίδων, περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση των συνεισφορών της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τερματισμός των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σχέδιο κατάργησης του νόμου του 2011 που αύξησε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Οι προτάσεις των Ιταλών αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στις αγορές, καθώς προτείνεται και η δημιουργία μηχανισμού οικονομικών και νομικών διεργασιών που θα επιτρέπουν σε χώρες μέλη της ευρωζώνης να την εγκαταλείπουν!

Οι Ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν σήμερα έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, χωρίς ταυτόχρονη αποχώρησή της και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο κόμματα που συνομιλούν εδώ και 6 ημέρες, προσπαθούν να συμφωνήσουν στη δημιουργία συνασπισμού στην Ιταλία, 10 εβδομάδες μετά τις τελευταίες εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Το σχέδιο διακυβέρνησης των δύο κομμάτων αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρχιο Ματαρέλλα, ο οποίος έχει ζητήσει να τηρηθεί φιλοευρωπαϊκή στάση.

Για να μειωθεί το Ιταλικό δημόσιο χρέος, που ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ, θα ζητηθεί από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος 250 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα Ιταλικά ομόλογα που αγοράστηκαν υπό το καθεστώς της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί κατά 10% ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ιταλίας.

Πάντως, τα δύο κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως μάλλον η Ιταλία δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ, εάν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Τα δύο κόμματα που αναμένεται να συνεργαστούν στη νέα Ιταλική κυβέρνηση ανήκουν στους ευρωσκεπτικιστές και διατηρούν ακόμη σχέδια για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, όσο αυτό είναι ακόμη δυνατό. Επίσης φαίνεται πως επιθυμούν την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν την συμφωνία του Μάαστριχτ, που οδήγησε στην δημιουργία της νομισματικής ένωσης.

Στο θέμα της μετανάστευσης, τα δύο κόμματα επιθυμούν την άμεση επανεγκατάσταση όσων ζητούν άσυλο, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, τα δύο κόμματα απαιτούν την άμεση διακοπή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε η Μόσχα να γίνει στρατηγικός εταίρος σε θέματα όπως η Συρία και η Λιβύη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου