Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Αφγανοί παράνομοι μετανάστες κατακλύζουν την Τουρκία

Η Τουρκία κατακλύζεται από χιλιάδες παράνομους μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και εξετάζει τρόπους άμεσης απέλασής τους, καθώς τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώνει η ΕΕ, προορίζονται για πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Τουρκικές Αρχές, από την αρχή του 2018 ως τις 29 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 17,847 παράνομοι μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν 9.426 από την Συρία, 5.311 από το Πακιστάν και 4.270 από το Ιράκ.

Οι διακινητές ζητούν 500 δολάρια από τον καθένα για τον «εισάγουν» στην Τουρκία. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι κατευθύνονται σε «ασφαλή καταφύγια» για 1.200 Τουρκικές λίρες μηνιαίως (περίπου 250 ευρώ).

Πολλοί από τους μετανάστες εμπλέκονται στην πορνεία και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως κλοπές. Αφού μαζέψουν χρήματα, προσπαθούν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο κύριος λόγος που οι Αφγανοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν είναι οι Ταλιμπάν, που έχουν κάνει ανυπόφορη τη ζωή στη χώρα.

Έτσι, κατά την επίσκεψή του στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την εφαρμογή σχεδίου ανάσχεσης την μεταναστευτικής ροής από το Αφγανιστάν στην Τουρκία και την απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Στις 8 Απριλίου απελάθηκαν 227 Αφγανοί με πτήση τσάρτερ, ενώ άλλοι 600 είναι έτοιμοι προς απέλαση.



Με πληροφορίες από τα Dogan και Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου