Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Τουρκία του Ερντογάν: ταραχοποιός, άρπαγας, εκβιαστής

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, από το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων του Νταβούτογλου, έχει φτάσει στο σημείο των πολλαπλών προβλημάτων με όσους δεν συμμορφώνονται με την θέλησή της. Η Τουρκία θέλει να επιβάλει τα συμφέροντά της, αλλά αυτά αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο η Τουρκία δεν αποδέχεται, δεν υπογράφει, δεν ακολουθεί, αλλά επικαλείται κατά το δοκούν.

Ας δούμε ποια είναι η μέχρι στιγμής κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της και τους συμμάχους της.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του θύμισε στους Έλληνες την Μικρασιατική καταστροφή:
«Ποτέ δεν θα δείξουμε ανοχή σε κύκλους που επιχειρούν να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όσοι κάνουν πειρατικά όνειρα στα νερά του Αιγαίου, να μη βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922».

Όταν τα Ίμια συμπεριλήφθησαν από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση:
«Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται».

Η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση:
«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η Ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Ο επικεφαλής του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη από τα Τουρκικά στρατεύματα Κύπρο, προσπαθώντας να βάλει χέρι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε προκλητικά:
«Βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία εκεί. Αν αντιμετωπιστεί σωστά μπορούμε να έχουμε ένα αμοιβαίο όφελος από αυτό. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να αναμένετε ατυχήματα ανά πάσα στιγμή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε και αυτός τις προκλήσεις. Αρχικά χαιρετώντας με ραμπία (μουσουλμανικός χαιρετισμός με τέσσερα δάχτυλα) μέσα από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια έναρξης πολιτιστικής έκθεσης. Στη συνέχεια απείλησε τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, επειδή δεν του άρεσε η αποπομπή του Υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, επειδή παρέδωσαν στην ΜΙΤ, χωρίς να έχουν συνεννοηθεί με την κυβέρνηση του Κοσσόβου, Τούρκους πολίτες που κατηγορούνται για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Πρωθυπουργέ του Κοσσόβου, υπό τις οδηγίες ποιανού πήρατε μια τέτοια απόφαση; Από πότε αρχίσατε να προστατεύετε εκείνους που προετοίμαζαν πραξικόπημα εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας; Πως μπορείτε να συντηρείτε αυτούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας η οποία αγκάλιασε το Κόσσοβο σαν παιδί της; Θα πληρώσεις κι εσύ γι’ αυτό» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, λες και απευθυνόταν σε κάποιον υποτακτικό του.

Ο Φατμίρ Λιμάι, Αντιπρόεδρος του Κοσσόβου, απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν:
«Έχουμε μεν μια σπουδαία φιλία με την Τουρκία, όμως ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δεν σημαίνει υποταγή. Το όραμά μας είναι η Ευρώπη».

Οι Τούρκοι τα έβαλαν και με τους Γάλλους. Συγκεκριμένα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε στον Εμάνουελ Μακρόν, με αφορμή την απόφαση του Γάλλου Προέδρου να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας στη Βόρεια Συρία:
«Η Γαλλία είναι μέλλος του ΝΑΤΟ αλλά εάν δεν μπορεί να καταλάβει την Τουρκία τότε να πάρει μάθημα από το παρελθόν, από αυτά που έχει κάνει η συγκεκριμένη χώρα στην Αλγερία όπου προκάλεσε μόνο πόνο».

Προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αλά καρτ, όπως την συμφέρει, καθώς η συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, μόνο χώρας συμμαχικής που ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν είναι τα τελευταία 44 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε νέο μέτωπο και με το Ισραήλ, καταδικάζοντας της επίθεση του Ισραηλινού στρατού εναντίων των Παλαιστινίων στη Γάζα.
«Καταδικάζω έντονα την Ισραηλινή κυβέρνηση για την απάνθρωπη επίθεση. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδερφούς μας μέχρι το τέλος».

Η απάντηση της Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν άμεση:
«Δεν θα δεχτούμε μαθήματα περί ηθικής από κάποιον που εδώ και χρόνια βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους. Προφανώς έτσι σηματοδοτούν την πρωταπριλιά στην Άγκυρα».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της Γερμανικής τηλεόρασης, ότι η Γερμανία συνεχίζει να πουλάει άρματα Leopard και όπλα στην Τουρκία, παρά το ότι η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την Τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν απαράδεκτη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς. Με θράσος σουλτάνου, περιφρονώντας όλους τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας του 21ου αιώνα, χαρακτηρίζει εχθρούς όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του. 


Παράδειγμα αποτελούν οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ. Απείλησε τους Αμερικανούς με Οθωμανικό χαστούκι, αποκάλεσε τους Ολλανδούς απομεινάρια των ναζί, ενώ προειδοποίησε τους Γάλλους ότι θα γεμίσει την Γαλλία με τζιχαντιστές. Ο Τούρκος Πρόεδρος ακολουθεί υψηλούς τόνους, εκφοβισμό και ρητορική μίσους.

«Αυτοί που λένε ότι θα απαντήσουν με σκληρό τρόπο αν μας χτυπήσουν, είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν έχουν φάει Οθωμανικό χαστούκι» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ για την Μανμπίζ.

Ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε ότι θα στηρίξει Συριακές ανταρτικές ομάδες των οποίων ηγείται η Κουρδική πολιτοφυλακή και ο Ερντογάν απάντησε:
«Οι τρομοκράτες που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ για να σώσουν τη ζωή τους παίρνοντας θάρρος από τη στάση της Γαλλίας, όταν αρχίσουν να συρρέουν εκεί ελπίζω να μην ζητήσουν βοήθεια από εμάς».

Λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απειλήσει ολόκληρη την ΕΕ. «Εδώ και 7 χρόνια φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το είχαμε κάνει, θα ψάχνατε τρύπα να κρυφτείτε» είπε σε ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν και λίγες ημέρες μετά, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να χορηγήσουν συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, για να μην πραγματοποιήσει τις απειλές της.

Όταν η Γερμανική Βουλή αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:
«Πρώτα απ’ όλα, η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της».

Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, είχε πει ο Τούρκος Πρόεδρος:
«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης».

Η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου είναι συνεχής:
«Τους προειδοποιούμε να μην κάνουν λάθος λογαριασμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο, υπερβαίνοντας τα όριά τους».

Οι στενές επαφές Τουρκίας και Ρωσίας και η πολυδιαφημιζόμενη αγορά των S-400 έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς, που απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις, ακόμη και με την μη πώληση τελικά 100 αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 stealth.

Η απάντηση του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ ήταν χαρακτηριστική:
«Κυρώσεις; Ούτε να το σκέφτεστε».

Φυσικά ο Ταγίπ Ερντογάν ξεχνά πως η Τουρκία διαστρεβλώνοντας το Διεθνές Δίκαιο, προσπαθεί να κλέψει εδάφη από τα γειτονικά της κράτη και να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να έχει δικαιώματα.

Είναι βέβαιο πως η «επιτυχία» της κατάληψης της Αφρίν από τον «πανίσχυρο» Τουρκικό στρατό, έχει κάνει τον αλαζόνα Ερντογάν να νομίζει πως είναι πανίσχυρος. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι προκλήσεις του θα συνεχιστούν για καιρό ακόμη και θα στρέφονται κυρίως προς αυτούς που θεωρεί «αδύνατους», όπως την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κλείνοντας να πούμε πως είναι ντροπή για το ΝΑΤΟ, στελέχη στρατού συμμαχικών χωρών (Ελλάδα) να κρατούνται σε Τουρκική φυλακή για ασήμαντο περιστατικό και να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για άλλα θέματα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει πως το δέχεται αυτό η «συμμαχία» του ΝΑΤΟ.



Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασε τον εαυτό του στις προκλήσεις ο Ερντογάν

Ερντογάν: Να παραδώσουν οι ΗΠΑ την Manbij στους πραγματικούς της ιδιοκτήτες

Ερντογάν: θα μας σέβεστε, έχουμε δικό μας γεωτρύπανο, ξεκινά ο πυρηνικός σταθμός

Θράκη, Ξάνθη και Κομοτηνή στα «πνευματικά σύνορα» της Τουρκίας του Ερντογάν

Τουρκία προς ΗΠΑ: Κυρώσεις; Ούτε να το σκέφτεστε!!!

Νέες απαράδεκτες Τουρκικές απειλές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου