Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Αίγυπτος: νεκροί 8 στρατιώτες και 14 τζιχαντιστές σε μάχη στο Σινά

Η μάχη κατά των τζιχαντιστών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος συνεχίζεται στην Αίγυπτο. Σήμερα, 14 τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί από τα πυρά του Αιγυπτιακού στρατού, ενώ σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 15.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο, τζιχαντιστές που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά ανατινάχτηκαν όταν προσπάθησαν να εισβάλλουν σε στρατιωτική βάση της Αιγύπτου στη χερσόνησο του Σινά, αλλά απωθήθηκαν από τον στρατό. Στη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν 14 τζιχαντιστές και 8 στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν 15 στρατιώτες του Αιγυπτιακού στρατού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης της επίθεσης, αλλά πιστεύεται πως είναι έργο των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στη χερσόνησο του Σινά.

Η επίθεση έγινε 2 μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του Αιγυπτιακού στρατού κατά των τζιχαντιστών στη χερσόνησο του Σινά, σε περιοχές του δέλτα του Νείλου και στην δυτική Σαχάρα, στα διάτρητα σύνορα με την Λιβύη.

Ισλαμιστές στην Αίγυπτο έχουν ανακοινώσει πως έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Αιγύπτιους στρατιώτες και αστυνομικούς στην χερσόνησο του Σινά από το 2013, όταν ο στρατός εκδίωξε τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού στρατού αναφέρεται ότι ο στρατός σκότωσε 27 τζιχαντιστές, 6 από αυτούς σε αεροπορικές επιθέσεις στο Σινά. Επίσης έχουν συλληφθεί 114 ύποπτοι για συμμετοχή στους τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων είναι και 21 καταζητούμενοι εγκληματίες.

Οι αριθμοί που δόθηκαν από τον Αιγυπτιακό στρατό δεν έχουν διασταυρωθεί από άλλες πηγές καθώς η πρόσβαση στο Σινά είναι απαγορευμένη.

Η Αίγυπτος προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει την δράση των ισλαμιστών στην χερσόνησο του Σινά. Όπως έχει ανακοινωθεί, σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες ισλαμιστές. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας με την Γάζα, για να καμφθεί η ροή τζιχαντιστών και όπλων μέσω των τούνελ, αλλά η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης ελέγχεται.



Με πληροφορίες από τα Associated Press, Times of Israel και Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου