Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

18 νέα Ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια σε Τουρκία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία

Την ώρα που στην Ελλάδα η δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας συνεχίζεται με δογματικό τρόπο, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ήδη ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu. Το εργοστάσιο που θα κατασκευάσει η Ρωσική Rosatom, θα είναι ισχύος 4.800MW, θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι έτοιμο το 2023.

Η Rosatom ανακοίνωσε πως ανέλαβε να κατασκευάσει και τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Αιγύπτου. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο Dabaa (130km νοτίως του Καΐρου), θα είναι ισχύος 1.200MW, θα κοστίσει 21 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι έτοιμο ως το 2029.

Όπως έγινε γνωστό, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, θα στραφεί και αυτή στην πυρηνική ενέργεια. Έτσι, η Rosatom προτίθεται να κατασκευάσει 16 νέα πυρηνικά εργοστάσια στην χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosatom, η Ρωσική εταιρεία υπέγραψε συμβόλαια πυρηνικής συνεργασίας με την Ινδία, το Ιράν και την Κίνα, ενώ θα βοηθήσει και την Ιαπωνία να καθαρίσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η αξία των συμβολαίων που έχει υπογράψει η Rosatom για τα επόμενα 10 χρόνια, ξεπερνάει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μήπως έχει φτάσει ο καιρός να εξετάσει σοβαρά η Ελλάδα την πιθανότητα να αποκτήσει και αυτή έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου