Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Η συμφωνία 10 δισ. δολαρίων Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας και ο αγωγός SUMED

Μια τεράστια συμφωνία γεωπολιτικού ενδιαφέροντος επικυρώθηκε πριν λίγο καιρό, όταν ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman επισκέφτηκε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi.

Κατά την επίσκεψη του Σαουδάραβα Πρίγκιπα στην Αίγυπτο, συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί με 10 δισεκατομμύρια δολάρια η δημιουργία μιας νέας τεράστιας πόλης, στο νότιο Σινά έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πόλη θα ανήκει στην Αιγυπτιακή μεριά του σχεδίου NEOM.

Για τον σκοπό αυτό η Αίγυπτος θα αναπτύξει τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές περιοχές Sharm El Sheikh του Σινά και Hurghada που βρίσκεται στην Αφρική, απέναντι από το Σινά.

Σε συνεργασία με την Ιορδανία θα γίνει προσπάθεια να αναπτυχθεί η νέα περιοχή τουριστικά, ακόμη και τον χειμώνα μέσω κρουαζιέρας. Για τον λόγο αυτό θα κατασκευαστούν στην Ερυθρά θάλασσα νέες μαρίνες, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με 7 ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας.

Ταυτόχρονα, στην Ερυθρά θάλασσα, θα κατασκευαστούν στην πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, ως μέρος του σχεδίου ΝΕΟΜ και άλλες υπερσύγχρονες πόλεις.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο ΝΕΟΜ προβλέπει τη δημιουργία 7 σύγχρονων και μοντέρνων πόλεων, αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκεί που σήμερα είναι κυρίως έρημος, σε έκταση 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίπλα στην παραλία, σε μήκος 468 χιλιομέτρων.

Το σχέδιο ΝΕΟΜ προβλέπει η περιοχή αυτή να γίνει εμπορικό, επιχειρηματικό και πρωτοπόρο τεχνολογικό κέντρο, ενώ θα έχει δικό της οικονομικό, φορολογικό και νομικό καθεστώς. Η πρώτη φάση του σχεδίου ΝΕΟΜ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Το σχέδιο της ΝΕΟΜ περιλαμβάνει εκτάσεις από την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο  και την Ιορδανία, μεταξύ αυτών και 50 νησιά. Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να κατασκευάσει και μια γέφυρα πάνω από τον κόλπο της Άκαμπα, ώστε να ενώσει την Σαουδική Αραβία με τη χερσόνησο του Σινά.

Οι σχέσεις Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας αναπτύσσονται και μέσω πετρελαίου. Η Σαουδαραβική Aramco ανακοίνωσε πως επιθυμεί να αναπτύξει περισσότερο τον Αιγυπτιακό αγωγό SUMED.

Ο αγωγός SUMED ξεκινά από την Ερυθρά θάλασσα και καταλήγει στην Μεσόγειο θάλασσα. Μέσω αυτού, θα μεταφέρεται πετρέλαιο, το οποίο θα διυλίζεται στο Sidi Kerir και μετά θα μεταφέρεται με τάνκερ στην Ευρώπη.

Έτσι, θα παρακάμπτονται οι αγωγοί που περνάνε από Συρία και Τουρκία, την οποία ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες ως μέρος «του τριγώνου του κακού» η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο χαλιφάτο.

Ως «τρίγωνο του κακού» ο Πρίγκιπας ανέφερε την Τουρκία, το Ιράν και τις εξτρεμιστικές ομάδες της περιοχής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη από όλους. Ακόμη και η Ρωσία δεν είναι φίλη της Τουρκίας. Λυκοφιλία είναι οι σχέση των δύο χωρών, που βασίζεται σε κάποιους εμπορικούς δεσμούς. Εάν όμως η Ρωσία αποφασίσει πως το συμφέρον της είναι αλλού, τότε η Τουρκία θα μείνει εντελώς μόνη.



Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times, Oil Price και Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου