Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Στρατηγός Μπασμπούγ: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον Οτσαλάν στην Τουρκία για να ελέγξουν το PKK

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Öcalan) το 1999 στην Τουρκία, ώστε να αποκτήσουν τον έλγχο του PKK, δήλωσε ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ (İlker Başbuğ).

Όταν ο Οτσαλάν οδηγήθηκε εκτός Συρίας το 1999 και τελικά παραδόθηκε στην Τουρκία, το PK πέρασε από τον έλεγχο της Συρίας στον έλεγχο των Αμερικανών, δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ο Τούρκος απόστρατος.

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με διάφορα Think tanks, ο Μπασμπούγ εξέφρασε προσωπική άποψη, όπως είπε.

Η σύλληψη του Οτσαλάν το 1999 ήρθε μετά την απειλή προς την Συρία του τότε Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το 1998 ο Ντεμιρέλ είχε στείλει στρατό στην επαρχία Χατάι στα σύνορα με τη Συρία, μετά την αύξηση των επιθέσεων των Κούρδων στο έδαφος της Τουρκίας.

Μετά από μία εβδομάδα διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ιράν και του Σύριου ηγέτη Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο Οτσαλάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Συρία.

Τελικά, ο ηγέτης του PKK συνελήφθη από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) σε συνεργασία με την CIA τον Φεβρουάριο του 1999 στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Από τότε, ο Οτσαλάν βρίσκεται στις φυλακές του νησιού Ιμραλί, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη.

«Ο Οτσαλάν πήγε στη Συρία το 1979. Ήταν εκεί για 20 χρόνια. Στην περίοδο αυτή δημιούργησε μια Κουρδική δομή που ήταν εξαρτημένη από αυτόν στην Συρία. Ενώ ζούσε στη Δαμασκό, ποιανού την προστασία απολάμβανε; Του καθεστώτος Άσαντ… της Συριακής μυστικής υπηρεσίας» είπε ο Ιλκέρ Μπασμπούγ.

«Στη συνέχεια έφυγε από τη Συρία και παραδόθηκε στην Τουρκία. Τελικά, το PKK πέρασε από τον έλεγχο της Συρίας στον έλεγχο των Αμερικανών» πρόσθεσε ο Τούρκος στρατηγός.

Θυμίζουμε πως η παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία έγινε μέσω Ελλάδας, η οποία δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον ηγέτη των Κούρδων, παρόλο που αυτός βρέθηκε για 2 ημέρες στην Αττική. Με εντολή της τότε κυβέρνησης εκδιώχθηκε στην Αφρική, όπου όπως φαίνεται ήταν το μέρος που οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να τον παραδώσουν στους Τούρκους…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου