Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Ερντογάν: Να παραδώσουν οι ΗΠΑ την Manbij στους πραγματικούς της ιδιοκτήτες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα Κυριακή από τις ΗΠΑ να παραδώσουν την Manbij της Βόρειας Συρίας στο Συριακό λαό, διαβεβαιώνοντας πως εάν οι ΗΠΑ δεν το κάνουν, τότε η Τουρκία θα επέμβει, καθαρίζοντας την περιοχή από τους «τρομοκράτες» του YPG.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδώσουν την Μανμπίζ από τους τρομοκράτες του YPG/PKK στους πραγματικούς της ιδιοκτήτες, τον Συριακό λαό. Εάν οι τρομοκράτες του YPG δεν μετακινηθούν από την Μανμπίζ, θα αναγκαστούμε να τους μετακινήσουμε με την υποστήριξη των ντόπιων Σύριων. Θα καθαρίσουμε την Tal Rifat από τους τρομοκράτες του YPG/PKK για να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του (AKP) στην επαρχία της Τραπεζούντας, γράφει η εφημερίδα Sabah.

Η Μανμπίζ είναι η πόλη που έχει διχάσει περισσότερο την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν το YPG και να εξασφαλίσουν την απόσυρσή του ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, ήδη από τον εποχή που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί πως θα κάνουν το χατίρι της Τουρκίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει και έτσι δημιουργήθηκε η ένταση μεταξύ των δύο κρατών.

Στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιθυμεί να συμφωνηθεί η απόσυρση των Κούρδων του YPG από την Μανμπίζ και η μελλοντική διακυβέρνηση της πόλης.

Ο Υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως υπάρχει κοινή κατανόηση για την ανάγκη δημιουργίας οδικού χάρτη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιώτες θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια στην Μανμπίζ, όταν θα έχει αποσυρθεί το YPG και οι δύο χώρες θα παρακολουθούν την απόσυρση των Κουρδικών δυνάμεων.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η μελλοντική διακυβέρνηση της πόλης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την δημογραφική ισορροπία της επαρχίας και θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με την κατάσταση πριν τον εμφύλιο πόλεμο, οπότε η περιοχή πέρασε στον έλεγχο του YPG, που ήταν κυρίως Αραβική



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου