Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ο EastMed και τα ενεργειακά προχωρούν κανονικά

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας προχωρά κανονικά καθώς στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αφορμή για την δήλωση του Υπουργού αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφημερίδα Καθημερινή, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα, τουλάχιστον 6 πετρελαϊκές εταιρείες αγόρασν τα πακέτα των δεδομένων των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.

Έτσι, μέχρι τον Μάιο είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις να είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή.

Για την περιοχή Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Κρήτης ενδιαφέρεται η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕΧΧΟΝ και την TOTAL, ενώ για την περιοχή του Ιονίου ενδιαφέρεται η Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου.

Η διαδικασία προβλέπει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι περιοχές χαρακτηρίζονται υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αυξημένο, αλλά και τα πιθανά ευρήματα αναμένονται μεγάλα.

Την περασμένη εβδομάδα κυρώθηκαν από την Βουλή οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος (στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ), στη χερσαία περιοχή Άρτας – Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (στα ΕΛΠΕ) και στην Αιτωλοακαρνανία (στην Energean).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου