Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η ΕΕ καταδίκασε τις Τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της συνόδου στη Βάρνα

Στις 22 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν έντονα τις «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα μπορούσε να οριοθετήσει τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στην Βουλγαρία στις 26 Μαρτίου.

Η δήλωση των 28 Ευρωπαίων ηγετών από τη σύνοδο των Βρυξελών, ήρθε μετά τη σύλληψη από την Τουρκία των 2 Ελλήνων στρατιωτών και την υπόσχεσή της να αποτρέψει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γράφει η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την Ελλάδα» αναφέρεται στην δήλωση.

Η ΕΕ «καλεί την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».

Η δήλωση προτρέπει την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, η οποία είναι διαιρεμένη από το 1974, όταν ο Τουρκικός στρατός επενέβη και παρέμεινε στο βόρειο ένα τρίτο του νησιού, σε απάντηση πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από την Ελληνική χούντα.

Η παραβίαση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή κινδυνεύει να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών που τελούνταν υπό τον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες Τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το Ιταλικό τρυπάνι της ΕΝΙ να ερευνήσει για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νερά του νησιού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν επίσης «την έντονη ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη κράτηση στην Τουρκία Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των 2 Ελλήνων στρατιωτικών» και ζήτησαν την επίλυση των θεμάτων αυτών μέσω διαλόγου με τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στην Αδριανούπολη είπε πως «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την Τουρκία για την υποχρέωσή της να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να κρατά τις πόρτες του διαλόγου ανοιχτές».

Οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι τεταμένες, εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που δραπέτευσαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την δυσφορία της για την καθυστέρηση της ένταξής της στην ΕΕ, κυρίως εξαιτίας του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καταγγελία της συνόδου των Βρυξελών, ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στη επερχόμενη σύνοδο μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, που έχει σκοπό την βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, παρά «τις δυσκολίες και τις ευαισθησίες» εξαιτίας των πολλών διαφορών, με σκοπό τη διατήρηση «πραγματικής στρατηγικής συνεργασίας».

Η ΕΕ θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο στην μάχη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού εξτρεμισμού και στην προσπάθεια ανάσχεσης όσων επιζητούν άσυλο πλημμυρίζοντας την Ευρώπη, αποσταθεροποιώντας την Ευρώπη, σύμφωνα με την συμφωνία του 2016.

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκία θα συναντηθούν στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, για να συζητήσουν την αναθέρμανση της μακράς διάρκειας διαδικασίας μεταξύ των 2 μερών για την Τελωνειακή Ένωση, την μεταναστευτική συμφωνία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

Η Τελωνειακή Ένωση προσκρούει σε διάφορα τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας εξαιτίας διαφορών με την Τουρκική κυβέρνηση γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Το θέμα της ανανέωσης της εφαρμογής της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 είναι κάτι που επίσης θα συζητηθεί έντονα. Η Τουρκία έχει λάβει την υπόσχεση για παροχή βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 2 δόσεις, ως το 2018.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα δώσει ακόμα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ώστε να βοηθηθούν οι Σύριοι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Η Τουρκία θα θέσει το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και θα ζητήσει την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ για το αν η Τουρκία αποτελεί υποψήφια χώρα για πλήρη ένταξη στην ΕΕ ή θα αναζητηθεί άλλου είδους σχέση.

Η ΕΕ θα ζητήσει την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που υπάρχει στην Τουρκία από το 2016, αλλά η Τουρκία δεν προτίθεται να το δεχτεί. Επίσης, θα συζητηθούν οι πρακτικές κράτησης δημοσιογράφων, πολιτικών, ακαδημαϊκών και πολιτών, που συμβαίνουν στην Τουρκία από το 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου