Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Νέες απαράδεκτες Τουρκικές απειλές

Η χώρα που κάνει τον νταή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να απειλεί όποια γειτονική της χώρα προσπαθεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απείλησε εκ νέου την Κύπρο, εάν αυτή προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην ΑΟΖ της.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως πρόκειται για «μονομερείς» ενέργειες για έρευνα φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στις ενεργειακές πηγές του νησιού.

Ο Binali Yildirim, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τουρκοκύπριο ψευτοπρωθυπουργό Tufan Erhurman, είπε σήμερα Τετάρτη, πως «οι προκλητικές ενέργειες θα απαντηθούν με τον κατάλληλο τρόπο».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προχώρησε σε αυτά τα σχόλια, αντιδρώντας σε αναφορές που θέλουν τα πλοία της ExxonMobil να κατευθύνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά τους να βρίσκονται για ασκήσεις Αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Τις προηγούμενες ημέρες, Τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν στο ερευνητικά πλοίο της Ιταλικής εταιρείας ENI να προβεί σε προγραμματισμένη γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 

Σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου και της Ελλάδας, χωρίς να ζητήσουν την άδεια της Τουρκίας.

«Τα πλοία μας και ο στρατός μας ακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή με την εντολή να κάνουν οτιδήποτε απαραίτητο. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο. Αντιστέκονται μέχρι να δουν τον στρατό μας, τα πλοία μας και τα αεροσκάφη μας» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, συγκρίνοντας την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο με την Αφρίν της Συρίας, όπου η Τουρκία έχει εισβάλλει, πολεμώντας κατά των Κούρδων του YPG.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου