Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Αυτονομία ζητούν οι Ούγγροι της Ρουμανίας

Τα αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν ξυπνήσει για τα καλά. Μετά την Καταλονία, την Σκωτία και τις λοιπές περιοχές, ζήτημα εγείρεται και στην Ρουμανία.

Ήδη, από το 2013, δεκάδες χιλιάδες Ουγγρικής καταγωγής Ρουμάνοι υπήκοοι προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας για να τιμήσουν την εθνική γιορτή της Ουγγαρίας και ταυτόχρονα να απαιτήσουν αυτονομία, δημιουργώντας διπλωματική κρίση μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ούγγροι ζουν στην Ρουμανία και αποτελούν το 6% της χώρας. Ζουν κυρίως σε 2 επαρχίες στην κεντρική Τρανσυλβανία, στα Καρπάθια όρη. Η περιοχή αυτή ανήκε στην Ουγγαρία μέχρι το 1918, αλλά σήμερα βρίσκεται πολύ μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Η ένταση ξέσπασε όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τους Ουγγρικής καταγωγής Ρουμάνους μια σημαία. Οι Ρουμανικές Αρχές απαίτησαν την απομάκρυνση της σημαίας από τα κρατικά κτίρια. Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Ρουμανία απείλησε με απέλαση τον Ούγγρο πρεσβευτή. Η ένταση μειώθηκε και οι δύο χώρες αποφάσισαν να ηρεμήσουν το θέμα.

Όμως, λίγο αργότερα, οι σημαίες βγήκαν πάλι στους δρόμους από 10.000 διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων έφιπποι, ενώ άλλοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές Ουγγρικές στολές, που τιμούσαν την Ουγγρική επανάσταση του 1848 κατά των Αψβούργων.

Ο Tamas Sandor, στέλεχος του κόμματος UDMR των Ούγγρων της Ρουμανίας είχε πει σε δημοσιογράφους:
«Το μήνυμα είναι πως επιθυμούμε να οργανωθούμε και να κυβερνηθούμε μόνοι μας με μοντέρνους τρόπους και ιδέες».

Την εποχή του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, πολλοί Ρουμάνοι είχαν εκτοπιστεί στις παραδοσιακές Ουγγρικές περιοχές, ώστε να αλλοιωθεί ο πληθυσμός. Αλλά από το 1989 και μετά, η κοινότητα κέρδισε περισσότερα δικαιώματα, όπως το να γίνεται η διδασκαλία στα σχολεία στην Ουγγρική γλώσσα.

Πολλοί Ούγγροι της Ρουμανίας επιθυμούν την δημιουργία μιας μεγάλης αυτόνομης περιοχής, με δική της κυβέρνηση και εκπαίδευση.



Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο το 2018, καθώς η Ρουμανία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Τρανσυλβανίας.

Οι Ούγγροι της Ρουμανίας υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία ζητείται η αυτονομία των περιοχών της Τρανσυλβανίας όπου πλειοψηφία είναι οι Ούγγροι. Τα τρία Ουγγρικά κόμματα της Ρουμανίας ζητούν να διαπραγματευτούν τριών ειδών αυτονομία: 

εδαφική, τοπικής κυβέρνησης και πολιτιστική. 
Με τον τρόπο αυτό επιθυμούν να διατηρήσουν την Ουγγρική τους ταυτότητα μέσα στην Ρουμανία.

Στα πολιτικά παζάρια που γίνονται τον τελευταίο χρόνο στην Ρουμανία, μεταξύ των Ρουμανικών κομμάτων και των Ουγγρικών, έχει τεθεί το θέμα της ισότιμης χρήσης της Ουγγρικής γλώσσας στις περιοχές που η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ουγγρικής καταγωγής, με αντάλλαγμα την στήριξη κυβέρνησης συνασπισμού.
 

Έτσι, το όλο ζήτημα δημιούργησε και πάλι τριβές μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός Mihai Tudose δήλωσε:
«Αρνούμαι κάθε διάλογο για αυτονομία Ρουμανικού εδάφους. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το Σύνταγμα της χώρας, που εγγυάται την σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ρουμανίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto φέρεται να είπε πως οι απειλές του Ρουμάνου Πρωθυπουργού είναι απαράδεκτες, καθώς ο Mihai Tudose φέρεται να απείλησε με εκτέλεση Ούγγρους της Ρουμανίας.

Πολλοί Ούγγροι είναι δυσαρεστημένοι με τη Συνθήκη του Τριανόν του 1920, καθώς τα δύο τρίτα της χώρας τους μοιράστηκαν στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Σλοβακία και την Ουκρανία, αφήνοντας εκατομμύρια συμπατριωτών τους υπό ξένη διοίκηση.



Με πληροφορίες από τα Reuters, DW, Balkaninsight και Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου