Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ο αμύθητος θησαυρός των υδρογονανθράκων της Ελλάδας

Σε μια εξαιρετική παρουσίαση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο, προχώρησε ο κ. Αντώνης Φώσκολος στο SLpress.

Δεν είναι η πρώτη φορά που με άρθρο του ο κ. Αντώνης Φώσκολος αναλύει την έκταση των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ζητά την άμεση εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με το νέο του άρθρο, τα πολύ πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, διαμορφώνονται συνολικά σε 48 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η κατανομή έχει ως εξής:
Ελλάδα 27 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Κύπρος 4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ισραήλ 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Αίγυπτος 9 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι στις εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ήτοι νότια των νήσων Κάσου, Καρπάθου-Ρόδου και Καστελόριζου.
 

Επίσης, δεν συνεκτιμώνται τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, στη χερσαία Δυτική Ελλάδα και στον Θερμαϊκό κόλπο.

Στις ανωτέρω εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στον κόλπο της Σύρτης και πολύ πλησίον των θαλασσίων οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα αναλάβει η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Αυτή η ποσότητα των 48 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθιστά την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου την μεγαλύτερη λεκάνη φυσικού αερίου στον κόσμο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ελλάδας ανέρχονται σε 31 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό θα το αποδείξουν σύντομα οι γεωτρήσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες.

Το 80% αυτών των ποσοτήτων είναι εξαγώγιμα προς την Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ και ας φαίνεται το τελευταίο προς το παρόν αδύνατο (LNG).

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτών των κοιτασμάτων, έστω και στο μισό, θα σημάνει την δημιουργία μιας τεράστιας εξαγωγικής δραστηριότητας φυσικού αερίου.

Οι επενδύσεις που θα χρειαστεί να γίνουν για να αρχίσει  εκμετάλλευση των Ελληνικών κοιτασμάτων είναι της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κάτω από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, δηλαδή σε βάθη άνω των 4.000 μέτρων, υπάρχουν και μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, νοτίως της Κρήτης, ίσως να κρύβονται 75 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Εάν επιβεβαιωθεί από τις γεωτρήσεις, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κρήτη είναι της τάξεως των 27 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, τότε η αξία των κοιτασμάτων (με σημερινές τιμές) είναι πάνω από 6 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση το νόμο 4001/2011, το 20% της αξίας των κοιτασμάτων τα παίρνει το δημόσιο, δηλαδή πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ και 5% της αξίας, παίρνει η περιφέρεια Κρήτης, δηλαδή 305 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως στα χρήματα αυτά, δεν υπολογίζονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες των άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό χρέος είναι 330 δισεκατομμύρια ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου