Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες όσες χώρες συνεργάζονται με το YPG/PKK

Η Τουρκία δεν βλέπει διαφορές μεταξύ των Κούρδων του YPG/PKK που τους θεωρεί τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την θέση της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με κάθε τρόπο, γράφει το πρακτορείο Anadolu.

«Δεν έχει σημασία ποια χώρα ή δύναμη. Όσοι προσπαθούν να υποστηρίξουν τις τρομοκρατικές ομάδες YPG/PKK, για εμάς είναι το ίδιο με αυτές και τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Δεν θα δώσουμε καμία ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να βοηθήσουν το YPG/PKK» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στην Συρία, είπε πως τον περασμένο μήνα εξελίχθηκε σε επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους και των τρομοκρατικών ομάδων του YPG/PKK, εξαιτίας της συμμαχίας τους ενάντια στον Τουρκικό στρατό.

«Θα καθαρίσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες από εκεί» πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας για να καθαρίσει τους τρομοκράτες του PYD/PKK και του Ισλαμικού Κράτους από την Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η επιχείρηση σκοπεύει στην δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας στα σύνορα της Τουρκίας και στην περιοχή και επίσης στην προστασία των Σύριων από την καταπίεση και την βαρβαρότητα των τρομοκρατών.

Η επιχείρηση διεξάγεται σύμφωνα με τα δικαιώματα της Τουρκίας από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης είπε πως ο στρατός έχει στοχεύσει και καταστρέψει μόνο τρομοκράτες με μεγάλη προσοχή ώστε να μην υπάρξουν απώλειες σε πολίτες.

Τα ίδια ακριβώς λόγια είχε πει εχθές και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.

«Κάθε τρόπος υποστήριξης της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG σημαίνει (πως οι δυνάμεις που τάσσονται στο πλευρό των Κούρδων) είναι στο ίδιο επίπεδο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Για εμάς, αυτό τους κάνει νόμιμους στόχους. Δεν έχει σημασία ποιος κάνει την προσπάθεια (υποστήριξης), θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Ιμπραήμ Καλίν σύμφωνα με το Euractiv.

Επομένως, η Τουρκία απειλεί ευθέως όσους υποστηρίξουν τους Κούρδους πως θα βρεθούν στο στρατιωτικό και πολιτικό της στόχαστρο, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, οι οποίοι εξοπλίζουν και βοηθούν τους Κούρδους της Συρίας.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μια σύγκρουση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Συρία…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου