Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Turkcoin: Σκέψεις για εθνικό κρυπτονόμισμα από την Τουρκία

Οι Τουρκικές αρχές μελετούν την πρόταση για δημιουργία κρατικά ελεγχόμενου «εθνικού κρυπτονομίσματος» που θα λέγεται Turkcoin.

Οι Τουρκικές αρχές μελετούν την επιλογή, αντί να κυνηγούν τα κρυπτονομίσμα και να προτρέπουν τον κόσμο να μην στρέφεται σε αυτά, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες νομικές προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει ένα ελεγχόμενο κρυπτονόμισμα.

«Ο κόσμος προοδεύει σε ένα ψηφιακό σύστημα. Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό σύστημα και νόμισμα, πριν να είναι πολύ αργά. Η ανάγκη για ρύθμιση είναι προφανής. Επίσης, η χρήση αυτών των νομισμάτων σε παράνομες δραστηριότητες πρέπει να προληφθεί» δήλωσε ο πρώην Υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ahmet Kenan Tanrikulu, σύμφωνα με το Al-Monitor.

Ο Ahmet Kenan Tanrikulu σε μία έκθεση 22 σελίδων γράφει μεταξύ άλλων:
«Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 1.400 ψηφιακά νομίσματα σε ολόκληρο τον κόσμο και τα χρησιμοποιούν πολλές χώρες. Μπορούμε να το κάνουμε και εμείς, να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό νόμισμα, που θα βασίζεται σε Επενδυτικά Σχήματα. Εφόσον υπάρχει ζήτηση, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και να κυκλοφορήσουμε το δικό μας ψηφιακό νόμισμα. Το να είναι κάποιος αντίθετος σε αυτά τα νομίσματα, είναι χωρίς νόημα. Πρόκειται για εθνικό θέμα που απαιτεί εθνική συναίνεση».

Το Εθνικιστικό κόμμα MHP αποτελεί εταίρο του κυβερνόντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία. Παρόλο που οι Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν συνδέσει τα κρυπτονομίσματα με πυραμίδες, ο Tanrikulu συμφωνεί πως η Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσει κρίκο της αλυσίδας των κρυπτονομισμάτων, ενώ το κόμμα του θα υποστηρίξει τη δημιουργία του εθνικού Τουρκικού κρυπτονομίσματος και την δημιουργία νομοθεσίας για την υποστήριξή του και την φορολόγησή του.

Οι θρησκευτικές αρχές της Τουρκίας, θεωρούν το Bitcoin αντι-Ισλαμικό, αλλά οι νόμοι της χώρας δεν προβλέπουν κάποιον περιορισμό ή ποινή σε όποιον αγοράζει ή πουλά κρυπτονομίσματα.

Το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα στην Τουρκία είναι υψηλό, καθώς ήδη υπάρχουν το Lira-Bitcoin, το BTCTurk, ενώ κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης υπάρχει ΑΤΜ για Bitcoin.

Χρησιμοποιώντας εταιρείες όπως η Turkish Airlines, η Botas (φυσικό αέριο), η Turk Telekom, η Ziraat Bank και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, θα δημιουργηθεί η ασφαλιστική δικλείδα ώστε οι επενδυτές να προτιμήσουν το Turkcoin.

Στη θεωρία, το εθνικό Τουρκικό κρυπτονόμισμα, θα προστατεύεται από μεγάλες πτώσεις στην αξία του και δεν θα είναι ευάλωτο. Θα είναι σταθερής αξίας και χαμηλού ρίσκου, έτσι ώστε να το προτιμούν οι επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών.

Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Mehmet Simsek, που επιβλέπει την οικονομία της Τουρκίας, είπε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διεργασίες δημιουργίας εθνικού κρυπτονομίσματος.

Θυμίζουμε πως η Βενεζουέλα έχει ήδη εκδώσει το δικό της κρυπτονόμισμα που διαγράφει μεγάλη επιτυχία στις αγορές.

Τον Δεκέμβριο του 2017 με άρθρο μας στο CosmoStatus είχαμε ενημερώσει πως έρχονται τα κρατικά και ελεγχόμενα e-coin. Η Δανία, η Σουηδία και το Ισραήλ, φαίνεται πως θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εισάγουν το νόμιμο ψηφιακό νόμισμα, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές και φυσικά θα φορολογείται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου