Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στην Συρία

Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον Τουρκικό στρατό που εισέβαλε στη Συρία και συγκεκριμένα στην Αφρίν, είδαν το φως της δημοσιότητας στις 16 Φεβρουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου, η Τουρκία (φυσικά) αρνήθηκε την  κατηγορία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Dικαιωμάτων και το πρακτορείο Reuters, 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό των περιχώρων της Αφρίν από τον Τουρκικό στρατό. Οι γιατροί που εξέτασαν τους τραυματίες διαπίστωσαν αναπνευστικά προβλήματα που τα απέδωσαν στη χρήση χημικών όπλων, χωρίς όμως να μπορέσουν να αναγνωρίσουν το αέριο που χρησιμοποιήθηκε.

Από την πλευρά της η Τουρκία (φυσικά) αρνήθηκε την χρήση χημικών όπλων, κάνοντας λόγο για αβάσιμες κατηγορίες, προσθέτοντας πως κατά την επιχείρηση «κλάδος ελαίας» λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων.
 

Ο γιατρός που εξέτασε τους ασθενείς, πιστεύει πως η επίθεση με το χημικό αέριο ίσως να προέρχεται από τους συμμάχους των Τούρκων στην Συρία, έγραψε το πρακτορείο Sputnik.

Οι Αμερικανοί πάντως, ανακοίνωσαν πως δεν πιστεύουν πως η Τουρκία έκανε χρήση χημικών όπλων.
 
Σύμφωνα με το Κουρδικό πρακτορείο AFN, η Τουρκία έχει βομβαρδίσει 3 φορές τον υδροταμιευτήρα της Αφρίν, στοχεύοντας στην διακοπή της παροχής νερού στην πόλη, ώστε να αναγκαστούν οι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν. Επίσης, η Τουρκία κατηγορείται για βομβαρδισμό σχολείων, αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων.

Κατά την εισβολή στη Συρία, ο Τουρκικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Ένα drone, τουλάχιστον 3 άρματα μάχης, 23 στρατιώτες και 2 πιλότοι ενός επιθετικού ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε, είναι οι επιβεβαιωμένες απώλειες της Τουρκίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου