Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τουρκία προς ΗΠΑ: ή με εμάς ή με τους «τρομοκράτες»

Εντονότατη είναι η δυσφορία της Τουρκίας από την υποστήριξη που δέχονται οι Κούρδοι της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους ζητά να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Τα νέα της συνεχιζόμενης υποστήριξης των Κούρδων από τις ΗΠΑ, που διατηρούν στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες και της δημιουργίας μιας νέας στρατιωτικής δύναμης 30.000 ανδρών, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που αποτελούνται από Κούρδους και η ανάπτυξή της στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, έχει φέρει την Τουρκία στα όριά της.

Η νέα δημιουργία των Αμερικανών έχει προκαλέσει και την αντίδραση της Δαμασκού, που κάνει λόγο για επιθετικότητα και κατοχή.

Έτσι, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα βρίσκεται σε επαφή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν επίσης κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταθεί απέναντι στα Αμερικανικά σχέδια, λέγοντας πως το ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένο να εναντιωθεί σε όσες δυνάμεις παραβιάζουν και παρενοχλούν τα σύνορα των κρατών μελλών της συμμαχίας.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, η Τουρκία αναμένει από το ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίσει την στάση του στο Αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας ενός «τρομοκρατικού στρατού» στην Αφρίν, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς η χώρα του είναι μέλλος της συμμαχίας εδώ και δεκαετίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που από το Βανκούβερ που βρίσκεται είπε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να διευκρινίσουν με ποιου το μέρος είναι και εάν επιλέγουν να συντάσσονται με τους συμμάχους ή με τους τρομοκράτες.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε από τις Βρυξέλες πως δεν θα επιτραπεί στους Κούρδους του YPG να λάβουν βοήθεια από χώρες μέλη της συμμαχίας.

Για το θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, που είπε πως η κίνηση των Αμερικανών με τους Κούρδους σημαίνει τον διαχωρισμό μιας τεράστιας έκτασης στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ και πως οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την ακεραιότητα της Συρίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία είναι πιθανό να αναλάβει αεροπορική δράση κατά 149 στόχων στην Αφρίν της Συρίας, που βρίσκεται υπό τον Κουρδικό έλεγχο του YPG. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος και για βομβαρδισμό της περιοχής από τον Τουρκικό στρατό.

Οι εξελίξεις στην περιοχή με τα συμφέροντα όλων να είναι αντικρουόμενα, κάνει τους αναλυτές να φοβούνται πως η σύρραξη στην Συρία ίσως συνεχιστεί για πολλά χρόνια.



Με πληροφορίες από τα Anadolu 1, Anadolu 2, Anadolu 3, Sputnik 1, Sputnik 2, RT 1, RT 2

Διαβάστε επίσης:


Η Τουρκία απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου