Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Η Τουρκία απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία κάλεσε έναν ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με πληροφορίες που φέρουν Αμερικανούς στρατιώτες να έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση μιας νέας στρατιωτικής δύναμης στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του Πενταγώνου, 400 Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) θα λάβουν οδηγίες σχετικά με την ανάκριση, τον έλεγχο και την βιομετρική σάρωση, προκειμένου να αποφευχθεί η ανασυγκρότηση του ISIS.

O επικεφαλής του SDF, Abdul Qader Effedili, δήλωσε πως «δημιουργούμε τον δικό μας στρατό ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε θα θελήσει να καταλάβει τις πόλεις που απελευθερώσαμε μαζί με την συμμαχία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία, το Ιράν και το καθεστώς της Συρίας επιθυμούν να καταλάβουν αυτά τα εδάφη που ελέγχονται από τον SDF.

Αυτό, σηματοδοτεί μια αντίστροφη πολιτική από τις ΗΠΑ, η οποία δείχνει ότι ετοιμάζεται να μειώσει τη στήριξή της για τον SDF καθώς η μάχη εναντίον του ISIS χαλάρωσε.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως σχεδίαζε να περικόψει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στη Βόρεια Συρία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Υπάρχουν 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές στην περιοχή και η συμμαχία υπό τους Αμερικανούς ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι αριθμοί είναι απίθανο να μειωθούν.

Το Πεντάγωνο έχει υποστηρίξει πως θα πάρει πίσω τα όπλα που έδωσε στον SDF.

Ο Αμερικανός διοικητής στην περιοχή, Στρατηγός Joseph Votel, είχε ανακοινώσει στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ότι θα δημιουργηθεί μια δύναμη προστασίας των συνόρων στην Συρία, που θα απέτρεπε την επαναδημιουργία του ISIS.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος Philip Kosnett, επιχειρησιακός υπεύθυνος στην Άγκυρα, κλήθηκε εχθές στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, για να δώσει εξηγήσεις και να του εκφραστεί η δυσφορία της Τουρκικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα παρακαλέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν την υποστήριξη στο YPG, τους Κούρδους στρατιώτες της Συρίας, που αποτελούν την πλειοψηφία του SDF, εξαιτίας των δεσμών τους με τους Κούρδους του PKK, που έχουν αιματοκυλήσει την ανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως τα Αμερικανικά όπλα που δίνονται στον SDF διοχετεύονται στο PKK στην Τουρκία.

Η Τουρκία υποστηρίζει Τουρκμένους και Άραβες αντάρτες στην βόρεια Συρία και τους έχει ζητήσει επανειλημμένα να πολεμούν τον ISIS και όχι το SDF.

Σύμφωνα με την συμμαχία, το ISIS έχει χάσει το 98% των εδαφών που κατείχε στο Ιράκ και τη Συρία. Οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος ενάντια στους τρομοκράτες κερδήθηκε, αλλά κάποιοι αντάρτες ακόμη πολεμούν σε απομονωμένα σημεία της ερήμου.

Η τύχη των χιλιάδων πολεμιστών του ISIS, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων μαχητών, παραμένει άγνωστη.



Με πληροφορίες από London Times και Yeni Safak

Διαβάστε επίσης:

Αντιαμερικανική υστερία στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου