Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Η Ιταλία μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 1/3 προκαλώντας την οργή των ΜΚΟ

Η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις ροές παράνομων μεταναστών από την Αφρική κατά 1/3. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Μεσόγειο θάλασσα με σκοπό την διάσωση των παράνομων μεταναστών.

Οι αφίξεις παράνομων μεταναστών στην Ιταλία μέσω θαλάσσης μειώθηκαν στις 119.000 για το 2017, από 181.000 που ήταν το 2016, ανακοινώθηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, από τον Αύγουστο και μετά, η μείωση έφτασε το 87%. Αυτό έγινε γιατί οι Λιβυκές Αρχές βοήθησαν στην αποτροπή των αναχωρήσεων των σκαφών που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες προς την Ιταλία, κατόπιν συμφωνίας με την Ιταλία.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera πως «μπορέσαμε να ελέγξουμε τις ροές, επειδή πιστέψαμε πως μια συμφωνία με την Λιβύη θα ήταν το κλειδί», ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες πως η Ιταλία χρηματοδοτεί ακόμη και τους διακινητές ώστε αυτοί να μην μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στην Ιταλία.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, στην οποία προβλέπεται οικονομική βοήθεια, δημιουργία υποδομών, βοήθεια σε εξοπλισμό (4 περιπολικά σκάφη για την ακτοφυλακή της Λιβύης) και εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, με αντάλλαγμα την βοήθεια στην καταπολέμηση των διακινητών. Τη συμφωνία αποδέχτηκαν και οι Δήμαρχοι των 14 κυριότερων πόλεων της χώρας. Η συμφωνία εγκρίθηκε και από την ΕΕ.

Από τότε, ένοπλοι άνδρες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Λιβύης, ανάγκασαν τους διακινητές στην πόλη Σαμπράθα, να σταματήσουν την αποστολή σκαφών με παράνομους μετανάστες στην Ιταλία.

Η Ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να έρθει σε συμφωνία και με τους φυλάρχους των νότιων συνόρων της Λιβύης, στη Σαχάρα, οι οποίοι πολεμούσαν μεταξύ τους, με σκοπό αυτοί να αποτρέπουν την διέλευση των Αφρικανών από το έδαφος της Λιβύης προς τη Μεσόγειο θάλασσα. Έτσι ελέγχθηκαν οι ροές των μεταναστών από το Τσαντ, το Μάλι και τον Νίγηρα.

Όμως, διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΜΚΟ) που διαθέτουν πλοία στη Μεσόγειο θάλασσα με σκοπό τη διάσωση των παράνομων μεταναστών, εναντιώθηκαν στην πολιτική αυτή, καθώς πλέον ελέγχονται από την ακτοφυλακή της Ιταλίας και της Λιβύης.

Επίσης, εξετάζεται, τα πλοία των ΜΚΟ να μην έχουν άδεια να ελλιμενίζονται στην Ιταλία, καθώς η παρουσία τους στη Μεσόγειο θεωρείται παράγοντας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, επειδή οι επίδοξοι μετανάστες ενθαρρύνονται από την παρουσία τους και αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Οι ΜΚΟ διαμαρτύρονται πως με τα περιοριστικά μέτρα εναντίον τους, δεν θα μπορούν να σώζουν παράνομους μετανάστες στη θάλασσα και έτσι θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους.


Ο εκπρόσωπος της Λιβυκής ακτοφυλακής δήλωσε πως αρκετές ΜΚΟ λειτουργούν με τα πλοία τους εντός του Λιβυκού θαλάσσιου χώρου, κάτι που είναι αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση μέσω Λιβύης, από 30 Αφρικανικές χώρες.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν πως πλέον οι επίδοξοι μετανάστες παγιδεύονται σε μια χώρα (Λιβύη) όπου κινδυνεύουν με βιασμό, βασανισμό, καταναγκαστική εργασία, ακόμη και πώληση σε σκλαβοπάζαρα.
 

Θυμίζουμε πως η Λιβύη αρνήθηκε επανειλημμένα στα πλοία της ΕΕ να έχουν πρόσβαση στις ακτές της για την εφαρμογή της Επιχείρησης Σοφία, που ξεκίνησε το 2015 και στόχευε τους διακινητές.

Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα, μεταφέρονται στην Ιταλία και δεν επιστρέφονται στην Λιβύη, καθώς αυτή δεν θεωρείται ασφαλής τόπος. Για να σταματήσει αυτό, η Ιταλία ζητά από τον ΟΗΕ να αυξήσει την παρουσία του στην Λιβύη και να λειτουργήσει εγκαταστάσεις για τους μετανάστες που θα είναι σύμφωνες με τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Με πληροφορίες από τα: Reuters, Press TV, RT, Guardian 1, Guardian 2 και NY Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου