Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Έρχονται τα κρατικά και ελεγχόμενα e-coin

Η νέα μόδα του ψηφιακού νομίσματος φαίνεται πως έχει προβληματίσει ή δώσει νέες ιδέες στις κυβερνήσεις για απόλυτο έλεγχο στην φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Μόνο έτσι εξηγείται η προσπάθεια δημιουργίας νέων ελεγχόμενων από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις ψηφιακών νομισμάτων.

Συγκεκριμένα, η Δανία, η Σουηδία και το Ισραήλ, φαίνεται πως θα είναι οι πρώτες χώρες που θα εισάγουν το νόμιμο ψηφιακό νόμισμα, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές και φυσικά θα φορολογείται.

Η Δανία, είναι η χώρα που το 1/3 των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ έχει σχεδόν εξαφανιστεί το νόμισμά της, καθώς όλοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Ήδη από το 2015 η Δανία προσπαθεί να εισάγει την αχρήματη κοινωνία.

Η Δανέζικη κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τα τεχνικά προβλήματα στην απαλλαγή συγκεκριμένων καταστημάτων από την υποχρέωση να δέχονται πραγματικά χρήματα! Έτσι, στα βενζινάδικα, τα εστιατόρια και τα καταστήματα ρούχων, οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο ψηφιακά!

Η Danske Bank, για να μειώσει τις πιθανότητες απάτης, ως δημιουργός του Mobile Pay στη χώρα, ανακοίνωσε πως δημιούργησε σύστημα ψηφιακής υπογραφής για την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών στα κινητά τηλέφωνα.

Στη Σουηδία, από το 2016 η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την εισαγωγή ενός Εθνικού Ψηφιακού Νομίσματος, καθώς η χρήση των μετρητών έχει μειωθεί δραματικά. Από το 2009 η χρήση των μετρητών έχει μειωθεί κατά 40% στην Σουηδία. Η e-Κορώνα, ελπίζεται πως θα εισαχθεί για χρήση μέσα στο 2018.

Η Riksbank ανακοίνωσε πως η χρήση του ψηφιακού νομίσματος στη Σουηδία δεν έχει σκοπό την αντικατάσταση των μετρητών, τα οποία θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν για όσο υπάρχει ζήτηση…

Στο Ισραήλ, η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν εδώ και μήνες το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος (e-Σέκελ), ίδιας ακριβώς αξίας με το πραγματικό, που θα κυκλοφορεί παράλληλα, μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής κινητών τηλεφώνων.

Ο σκοπός του ψηφιακού νομίσματος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος της παραοικονομίας στο Ισραήλ, που αγγίζει το 22%. Η εισαγωγή του συγκεκριμένου νομίσματος, απαιτεί την έγκριση της Κνεσσέτ.

Αντί να ανταλλάσσονται χαρτιά, θα ανταλλάσσονται ψηφιακοί κωδικοί, λένε οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του προγράμματος. Η ανταλλαγή θα είναι άμεση, αντίθετα με τις τραπεζικές μεταφορές χρημάτων ή τις επιταγές, που χρειάζονται μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων.

Έχοντας όλο σου το πορτοφόλι στο κινητό σου, ουσιαστικά θα έχεις όλη την περιουσία σου μαζί σου, λένε οι υπεύθυνοι. Φυσικά, ψάχνουν να βρουν τρόπους καταπολέμησης του προβλήματος της κλοπής των κινητών τηλεφώνων. Θα πρέπει να υπάρχει η δικλίδα ασφαλείας.

Ποια θα είναι η δικλίδα ασφαλείας στην αντιμετώπιση της κλοπής; Μόνο εάν είναι αδύνατη, δηλαδή εάν το κινητό τηλέφωνο είναι μέρος του ανθρωπίνου σώματος. Άρα, σιγά - σιγά, θα προταθεί η χρήση του εμφυτευμένου στο ανθρώπινο σώμα μικροτσίπ, το οποίο δεν κλέβεται…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου