Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Να μην γκρινιάζουν ΗΠΑ και Ισραήλ για την ψήφο της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Γκρίνια και κριτική από όλους, εντός και εκτός των συνόρων, για την απόφαση της Ελλάδας να μην ψηφίσει υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Πρέπει όμως να υπάρχει γκρίνια;

Οι διεθνείς σχέσεις και η εξωτερική πολιτική είναι το αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων. Οι αποφάσεις της χώρας πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το διαχρονικό συμφέρον και όχι τα υποτιθέμενα βραχυχρόνια οφέλη ή τις δήθεν παραδοσιακές καλές σχέσεις μεταξύ χωρών.

Η Ελλάδα δεν τάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών και του Ισραήλ στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Πολλοί είπαν πως η Ελλάδα αυτοκτόνησε, καθώς δεν στήριξε τους ίσως μοναδικούς συμμάχους που έχει αυτήν την περίοδο.

Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, είναι εξαιρετικές τα τελευταία χρόνια. Μας ενώνουν τα κοινά οικονομικά συμφέροντα, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τις ΗΠΑ, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή, πολύ καλών σχέσεων, που οφείλονται στις κακές σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα και όχι στην πραγματική αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ, πολύ απλά, δεν έχουν που αλλού να στραφούν στην περιοχή.

Όμως, γιατί η Ελλάδα να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ; Από φόβο μήπως οι ΗΠΑ μας κόψουν την «βοήθεια» όπως απείλησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής από το βήμα του ΟΗΕ; Μήπως οι ΗΠΑ έχουν εξυπηρετήσει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα τα τελευταία χρόνια;

Γιατί η Ελλάδα να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ; Τι έκανε σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ για να στηρίξει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα;

Θυμίζουμε πως και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια (FYROM) ως «Μακεδονία». Άρα, έχουν ταχθεί ενάντια στα Ελληνικά συμφέροντα και ενάντια στο δίκαιο Ελληνικό αίτημα για τουλάχιστον αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Επειδή η διπλωματία είναι αμφίδρομη, να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως όταν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ σταματήσουν να αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και πιέσουν για την δικαίωση της Ελλάδας, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, κάνοντας και το χατίρι των ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου