Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Έκλεισε η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τους S-400

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec αποκάκλυψε το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας S-400 της Ρωσίας με την Τουρκία. Το Ρωσικό σύστημα S-400 Triumf είναι το τελευταία γενιάς μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που εισήλθε σε υπηρεσία το 2007.

Η συμφωνία για αγορά από την Τουρκία του Ρωσικού συστήματος S-400 θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rostec, Sergey Chemezov, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ρωσία για αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 και πως έχει ήδη προχωρήσει σε πληρωμή προκατοβολής.

Ο Ρώσος σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Kozhin, δήλωσε στο πρακτορείο TASS πως το συμβόλαιο υπογράφηκε και θα εκτελεστεί.

Ο αρμόδιος Τούρκος αξιωματούχος για την Αμυντική Βιομηχανία, Ismail Demir, δήλωσε πως η παράδοση των συστημάτων στην Τουρκία θα αρχίσει εντός 2 ετών.

Το σύστημα S-400 είναι σχεδιασμένο για να καταστρέφει αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς, συμπεριλαμβανόμενων μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους και στόχους επιφανείας.

Το σύστημα S-400 μπορεί να εμπλακεί σε στόχους που βρίσκονται σε απόσταση 400km και σε ύψος ως 30km. Σύμφωνα με του Ρώσους, το σύστημα είναι πλέον ικανό να καταστρέφει στόχους ακόμη και στο κοντινό διάστημα, με τη χρήση κατάλληλων πυραύλων.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά είναι γνωστή η ενόχληση της συμμαχίας και των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη αγορά από την Τουρκία. Η αγορά των S-400 προφανώς σπάει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου