Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ποιοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης;

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα για το ποιοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης, δεν μπόρεσε να απαντήσει η Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Έτσι εύλογα δημιουργείται η απορία, για ποιο λόγο ξοδεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς;

Το πολύ ενδιαφέρον περιστατικό συνέβη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις Βρυξέλες, όταν σύσσωμο το Βουλγαρικό Υπουργικό Συμβούλιο συναντήθηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της προσεχούς Βουλγαρικής Προεδρίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, το Euractiv ρώτησε τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Μπόικο Μπορίσοβ ποιοι είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσει η επικείμενη Βουλγαρική Προεδρία. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός απάντησε πως έχει ρωτήσει ακριβώς το ίδιο τον Πρόεδρο Γιούνκερ, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση!

Με το σύνηθες ύφος του, ο Γιούνκερ απάντησε πως «δεν υπάρχουν κίνδινοι, επειδή η Βουλγαρική κυβέρνηση είναι πολύ ελαστική».

Ο Μπόικο Μπορίσοβ είπε πως «εάν όλες οι χώρες πιστεύουν πως πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει απειλή. Και εφόσον θα ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα, αυτό σημαίνει πως κάποιος θα μας επιτεθεί. Αυτό ρώτησα σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να μας πει από πού προέρχονται οι απειλές. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ρώτησα από ποιες χώρες θα έρθουν οι απειλές, ώστε να ενδυναμώσουμε τα ανάλογα σύνορα, ώστε να ανασυντάξουμε τον στρατό, το πυροβολικό, τους πυραύλους, τα αεροπλάνα. Ποιος θα μας επιτεθεί; Ώστε να μην ξοδεύουμε βουνά από χρήματα και να μην γνωρίζουμε τον σκοπό».

Έγινε λόγος για το ότι οι περισσότερες χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, ώστε δεν υπάρχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για το πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα που προορίζονται για το ΝΑΤΟ λη την Ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς θα βγουν από την ίδια τσέπη.

Ο Γιούκνερ πρόσθεσε πως «η Βουλγαρία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη περιοχή της Ευρώπης. Αλλά σήμερα η Βουλγαρία δεν είναι μια χώρα που καταναλώνει την σταθερότητα, αλλά προσφέρει σταθερότητα. Θα επιθυμούσα όλες οι χώρες της περιοχής να κάνουν το ίδιο».

Αλήθεια, ποιος είναι ο κοινός εχθρός που απειλεί την Ευρώπη; Ποια είναι η χώρα που φοβάται η Ευρώπη πως μπορεί να της επιτεθεί; Μήπως η ερώτηση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού ήταν μαχαιριά στην καρδιά της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ Ευρώπης; Είναι πιθανός εχθρός της Ευρώπης η Ρωσία που την προμηθεύει με Φυσικό Αέριο; Είναι πιθανός εχθρός της Ευρώπης η Τουρκία που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ; Είναι κάποια Αφρικανική χώρα; Μήπως είναι καιρός να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου