Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η επόμενη ανεξαρτησία είναι στη Βοσνία

Η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την Ισπανία και της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την όρεξη και σε άλλα αποσχιστικά κινήματα. Η επόμενη διάσπαση αναμένεται να είναι στη Βοσνία.

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Milorad Dodik, επιθυμεί την αποχώρηση της κοινότητάς του από την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που σχηματίστηκε με την συμφωνία του Dayton το 1995, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ, έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Milorad Dodik, ενώ η Ρωσία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο απόσχισης των Σέρβων από τη Βοσνία. Μάλιστα, ο Milorad Dodik έχει συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν 7 φορές από το 2001, ενώ με τον Σεργκέι Λαβρόφ 5 φορές μέσα σε 10 χρόνια. Επίσης, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Republika Srpska (δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας), μετά την Σερβία.

«Η Βοσνία βρίσκεται σε σιωπηλή διάλυση και αυτό είναι το καλύτερο. Εάν δούμε την ευκαιρία, δεν θα την χάσουμε. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό. Με τους Ρώσους δεν είχα καμία δυσάρεστη στιγμή. Με τους άλλους, από τη Δύση, αντιμετωπίζω πάντα τελεσίγραφα» είπε ο Milorad Dodik  σε συνέντευξή του.

Οι περισσότερες περιοχές των δυτικών Βαλκανίων έχουν διώξει το βάρος των αιματηρών πολέμων που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλλά μετά από δεκαετίες διεθνούς βοήθειας δεν έχουν αλλάξει πολλά στις φτωχές αυτές χώρες. Είναι δύσκολη η συμβίωση στην Βοσνία, που κρατείται ενωμένη από μια περίπλοκη πολιτική κατασκευή, καθώς που αποτελείται από τρεις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες τις οποίες κρατούν μακριά οι διαφορετικές θρησκείες.

Οι τρεις οντότητες, αδυνατούν να συμφωνήσουν στις βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ, του οποίου το τριετές πρόγραμμα είναι ήδη εκτός τροχιάς, ενώ η αξιολόγηση απέτυχε.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους, πως οι κυβερνητικοί θεσμοί στη χώρα διαλύονται, ενώ κανένας δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάτι, ώστε να μη διαλυθεί η χώρα. Ταυτόχρονα, οι πολίτες προσπαθούν να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να αποκτήσουν προοπτικές για καλύτερη ζωή και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Ο Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι (που διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους μόνο θρησκευτικά και όχι εθνικά), δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τη δημιουργία δικτύων τηλεπικοινωνίας, ενώ υπάρχει το Μουσουλμανικό, το Καθολικό και το Ορθόδοξο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, που με 3,7 εκατομμύρια αποτελούν τον μισό πληθυσμό της χώρας, κατηγορούν τον Milorad Dodik για υποδαύλιση του μέλλοντος της χώρας, υποστηρίζοντας πως η διάλυσή της θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

Οι Κροάτες είναι αντίθετοι στην διάλυση της χώρας, αλλά, εάν αποσχιστούν οι Σέρβοι, θα αποσχιστούν και αυτοί. Θεωρούν όμως πως η απόσχιση των Σέρβων δεν είναι πολύ πιθανή.

Η Ρωσία λέει πως υποστηρίζει την συμφωνία του 1995 και πως αδίκως κατηγορείται ο Σέρβος ηγέτης για τα προβλήματα της Βοσνίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση που είχε τον Μάρτιο με τον Milorad Dodik, είπε πως θα συνεχιστούν οι στενές σχέσεις της Ρωσίας με τους Σέρβους της Βοσνίας (Republika Srpska) και πως θα πιέσει τους Δυτικούς να μην καταπατούν τα δικαιώματα των εθνικών ομάδων στην Βοσνία.

Παρόλο που ο Milorad Dodik το 1998 είχε χαρακτηριστεί από την Madeleine Albright ως «ανάσα δροσιάς», τον Ιανουάριο του επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της μη συμμόρφωσής του στα συμφωνημένα του Dayton, με αποτέλεσμα να βλάπτονται τα συμφέροντα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Ο Milorad Dodik πιστεύει πως ο χρόνος δουλεύει γι’ αυτόν, καθώς σύντομα η Βοσνία θα διαλυθεί, χωρίς καν να διεξαχθεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στον Σερβικό τομέα και αργά ή γρήγορα, η Republika Srpska θα γίνει ανεξάρτητη χώρα.



Διαβάστε για τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου