Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ξανά μεγάλες ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα

Μπορεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για συγκράτηση στην Τουρκία των ατόμων που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες ή μετανάστες να είναι σε ισχύ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τηρείται όπως πρέπει.

Έτσι, 3.478 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έφτασαν στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου τον Οκτώβριο. Στη Λέσβο σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων για το τρέχον έτος. Η κατάσταση στη Χίο είναι επίσης δύσκολη, όπως και στη Σάμο και τη Λέρο.

Για τον Οκτώβριο, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι παρενέβη σε 61 περιστατικά εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων, αναγκάζοντας να επιστρέψουν στις Τουρκικές ακτές 2.729 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο έφτασαν στην Ελλάδα 2.000 αλλοδαποί, τον Αύγουστο 3.600 ενώ τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους έφτασε τις 5.000.

Συνολικά, τον τελευταίο χρόνο οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα έφτασαν τις 20.000, με τους περισσότερους αλλοδαπούς να προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ.

«Βοηθήστε μας σας παρακαλώ. Αντί να σωθούμε βρεθήκαμε σε φυλακές στη Λέρο. Είμαστε πίσω από τα συρματοπλέγματα. Θέλουμε να φύγουμε και δεν μπορούμε. Εμείς δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να μείνουμε, αλλά για να πάμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να βρούμε τους συγγενείς μας. Είμαστε φυλακισμένοι και δεν μπορούμε να πάμε ούτε στην πατρίδα μας ούτε στην Ευρώπη», υποστηρίζει ένας Σύριος από τη Λέρο.

«Με τις τελευταίες ροές έχουν έρθει αρκετοί μετανάστες με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει τα hot spots. Οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν. Αν τους δοθεί η ευκαιρία, αυτοί θα φύγουν την πρώτη στιγμή» δηλώνει ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.

Έτσι, τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα.

Για τρίτη συνεχή ημέρα σημειώθηκαν επεισόδια τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο. Τα επεισόδια ξέσπασαν για ασήμαντη αφορμή, όταν ένας Σύριος προσπάθησε να περάσει ανάμεσα από ομάδα Αφγανών. Ακολούθησε καυγάς, που εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να βάλουν τον κόσμο στα κοντέινερ, προκειμένου να τον προφυλάξουν. Παράλληλα, ο διοικητής του Κέντρου έδωσε εντολή για εκκένωση του χώρου από τους εργαζόμενους, φοβούμενος επέκταση των επεισοδίων, κάτι το οποίο αποφεύχθηκε.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας συνελήφθησαν τρία άτομα, ο ένας εκ των οποίων έφερε και μαχαίρι. Οι τρεις συλλήψεις έρχονται να προστεθούν σε άλλες 11 και 25 προσαγωγές που έγιναν χθες. Επίσης, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.



Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Ελεύθερο Τύπο και Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου