Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ θα χωρίσουν τη Συρία και το Ιράκ σε 7 νέα κράτη

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να δημιουργήσουν 7 νέα κράτη στη θέση του Ιράκ και της Συρίας, ώστε να παραχωρήσουν οντότητα και κυριαρχία στους Πεσμεργκά και στους Κούρδους.

Αυτά αποκάλυψε στην Τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ανώτατος Σύριος αξιωματούχος που το 2013 προσχώρησε στην αντιπολίτευση.

«Μου είπαν πως το δεύτερο μισό του 2018 θα δημιουργηθούν 7 νέα κράτη (σ.σ. τα ονομάζει boutique states) στη Συρία και το Ιράκ» δήλωσε ο Σύριος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι από το Αμερικανικό State Department και το Πεντάγωνο συναντήθηκαν μαζί του, αλλά κα με άλλα μέλη της Συριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκική επαρχία Hatay στη περιοχή του Reyhanli.

Ο Σύριος είπε πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους είπαν πως «οι Σουνίτες θα πρέπει να είναι πιο δραστήριοι, ειδάλλως θα θυματοποιηθούν περισσότερο». Οι Αμερικανοί πρόσφεραν πολιτική και στρατιωτική συνεργασία. Ταυτόχρονα, η Τουρκία θα πρέπει να δράσει χωρίς καθυστέρηση σε σχέση με την Afrin, το Tell Abayd και τη Manbij.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ

«Οι Αμερικανοί που συναντήθηκαν μαζί μας, μας είπαν πως είναι σύμμαχοί μας και πως αν συμφωνούσαμε στους όρους τους, η αντιπολίτευση θα υποστηριζόταν περισσότερο ευθυγραμμιζόμενη με το όραμα του 2012*. Σκοπός των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν το Ισραήλ να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στο Λίβανο και τη Συρία, ώστε να μπλοκάρει την Χεζμπολά» είπε ο Σύριος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αποτελεί πρόσχημα η δημιουργία καθεστώτος ομοσπονδίας στις περιοχές του Golan και της Suwayda για τους Δρούζους, καθώς όλα γίνονται για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Οι πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Συρία θα δοθούν στο PKK** κατά 65%. Η περιοχή που θα διατεθεί από τους Αμερικανούς στους Σουνίτες είναι στενή και δεν λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό» πρόσθεσε ο Σύριος αξιωματούχος.

Η Ουάσιγκτον έχει χάσει την αξία της

Ο Σύριος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης είπε πως οι αντιπρόσωποι του Ελεύθερους Συριακού Στρατού που ήταν παρόντες στη συνάντηση με τους Αμερικανούς, απάντησαν ως εξής:
«Ήμασταν η πλευρά που συνεχώς ερίζαμε και καθυστερούσαμε κατά τη διάρκεια του επταετούς πολέμου. Εξαιτίας της θέσης σας, εκεί που ελέγχαμε το 54% της χώρας, πλέον ελέγχουμε μόλις το 17%. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξαντλήσει τα πλεονεκτήματά τους με την αντιπολίτευση».

Ο Σύριος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε διάφορες προκλήσεις κατά μήκος των συνόρων (σ.σ. με την Τουρκία), τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίσης να στρέψει τους πολίτες εναντίον της Τουρκίας.

Διαχωρίζοντας την περιοχή

Στον χάρτη που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, οι περιοχές της Λατάκιας, της Ταρσού και της Δαμασκού, περιλαμβάνονται στην ομοσπονδιακή περιοχή της Nusayri. Οι περιοχές (κοντά στο Ισραήλ) Suwayda, Golan και Quneitra δίνονται στους Δρούζους. Το Χαλέπι, η Ιντλίμπ και η Χάμα δίνονται στους Σουνίτες. Οι περιοχές al-Hasakah, βορείως της Deir ez-Zour, η Raqqa, η Manbij και το Qamishli δίνονται στο PKK. Οι περιοχές του Ιράκ, Tikrit-Salah ad Din-Anbar και Falluja δίνονται στους Σουνίτες. Η Erbil, η Duhok, η Halabja και η Sulaymaniya δίνονται στους Πεσμεργκά. Η Βαγδάτη, η Nassriya, η Kadisiyye- και η Najaf δίνεται στους Σιίτες.

Αναμένουμε να διαπιστώσουμε αν η δημοσίευση της φιλοκυβερνητικής Τουρκικής εφημερίδας αποτελεί πραγματικό σενάριο προς υλοποίηση ή αποτελεί προπαγάνδα για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ώστε η Τουρκία να αντιδράσει δυναμικά στα σχέδια των ΗΠΑ, στην περίπτωση που αυτά δεν συμπέσουν με τα δικά της συμφέροντα.

*Άραγε η ημερομηνία αποτελεί τυπογραφικό λάθος της Yeni Safak ή πρόκειται για κάποιο σχέδιο που είχε σκοπό να πραγματοποιηθεί ως το 2012, αλλά θα πραγματοποιηθεί το 2018;

**Στο άρθρο της Yeni Safak οι Κούρδοι της Συρίας αναφέρονται ως PKK.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου