Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Μυστική έκθεση του Γερμανικού στρατού υποστηρίζει πιθανή διάλυση της ΕΕ ως το 2040

Μια έκθεση του Γερμανικού στρατού διέρρευσε και αποκαλύπτει πως οι επικεφαλής του Γερμανικού στρατού πιστεύουν πως είναι πολύ πιθανή μια διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2040, εξαιτίας της αύξησης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Στις 102 σελίδες της έκθεσης «Στρατηγική προοπτική 2040» αναλύεται το πώς η παγκόσμια οικονομία, ο στρατός, ο πολιτισμός, οι κοινωνικές τάσεις και οι διεθνείς συγκρούσεις θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την Γερμανική πολιτική ασφάλειας στο μέλλον.

Η έκθεση κυκλοφόρησε για εσωτερική χρήση από το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας και κρατήθηκε μυστική για αρκετό καιρό, μέχρι που το Spiegel απέκτησε ένα αντίγραφο και το Sputnik διεθνοποίησε με άρθρο του.

Σε ένα από τα 6 σενάρια που αναλύονται, η ΕΕ διαλύεται και η Γερμανία πρέπει να αντιδράσει.

Οι συγγραφείς (επιστήμονες του Γραφείου Σχεδιασμού του Ομοσπονδιακού Στρατού) αναφέρονται στην χειρότερη πιθανή περίπτωση, ενός κόσμου με πολλαπλές συγκρούσεις, αποτέλεσμα αστάθειας δεκαετιών και παγώματος της παγκοσμιοποίησης.

Η διεύρυνση της ΕΕ έχει εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια, ενώ αρκετές χώρες έχουν αποχωρήσει από την ένωση. Ο κόσμος έχει περιπέσει σε κατάσταση αποδιοργάνωσης και χάους, ενώ συγκρούσεις συμβαίνουν συνεχώς. Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη και η Γερμανία θα πρέπει να αντιδράσει.

Τα υπόλοιπα σενάρια που διαπραγματεύεται η έκθεση είναι λιγότερο καταστροφικά, αλλά όχι εύκολα.
Για παράδειγμα, κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παγώνουν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δημιουργούν νέο μπλοκ, το Ανατολικό μπλοκ, που προστατεύεται από την Ρωσία.
Σε άλλη περίπτωση, υπάρχει ανταγωνισμός για επιρροή από πολλά μέρη και κάποιες χώρες της ΕΕ μιμούνται το Ρωσικό καπιταλιστικό μοντέλο.
Μόλις 2 σενάρια υποθέτουν έναν ειρηνικό μελλοντικό κόσμο.

Η έκθεση είναι προσεκτικά διατυπωμένη ώστε να μην στοχοποιεί χώρες ή πρόσωπα ως το 2040. Όμως, οι φόβοι για διάλυση της ΕΕ στα ανώτερα κλιμάκια των κυριοτέρων χωρών της ΕΕ, αλλά και τις Βρυξέλες, είναι αληθινοί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκαλύψει πως σοκαρίστηκε από το Brexit, ενώ φοβάται για το μέλλον της ΕΕ, παρότι η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία ήταν μια τόνωση ηθικού. Πάντως και ο Μανουέλ Μακρόν έχει παραδεχτεί πως η αντίστροφη μέτρηση για την ΕΕ ίσως να έχει ξεκινήσει.

Το θέμα της μεταρρύθμισης της ΕΕ, προβληματίζει τους ηγέτες της εδώ και καιρό. Η αύξηση της αντίθεσης των πολιτών για περαιτέρω ολοκλήρωση, έχει κάνει τους ηγέτες να μιλούν για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Ενώ προορίζεται ως πανάκεια που θα καταπνίξει μια τέτοια διαμάχη, η έννοια αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, καθώς θα δημιουργούνταν Ευρώπη και χώρες, πρώτης και δεύτερης ταχύτητας.

Ο Lubos Blaha, Πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, συνόψισε αυτούς τους φόβους:
«Μιλούν για ανοιχτή συνεργασία. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως αν η γνώμη σου δεν συμπίπτει με αυτή των ισχυρότερων (ευρωπαϊκών χωρών) για ένα θέμα, τότε δεν θα μπορείς να συνεργαστείς μαζί τους και σε άλλα θέματα».

Σε κωδικοποιημένη μορφή, η διακήρυξη της Ρώμης αναφέρεται στην Ευρώπη που κινείται σε «διαφορετικούς ρυθμούς ... προς την ίδια κατεύθυνση», ενώ παράλληλα δεν προσφέρει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες πολιτικές ή δράσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην ΕΕ, το 21% των ευρωπαίων δεν επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τον Οκτώβριο, στις εκλογές της Αυστρίας, οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές έλαβαν περισσότερο από το 30% των ψήφων, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών, που υποστηρίζουν πως το Brexit είναι ό,τι καλύτερο για τη Βρετανία, ενώ θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον ρόλο της ΕΕ στην Αυστρία και σε κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η Αυστρία θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο μισό του 2018, καθώς οι Βρυξέλες θα προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Επίσης, το κόμμα AfD στη Γερμανία, που εναντιώνεται στην περεταίρω Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και υποστηρίζει την διάλυση της ευρωζώνης, έλαβε 94 έδρες στις Γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου

Στην Ιταλία, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την οικονομική κρίση του 2010-2012,
για τις εκλογές του Μαΐου του 2018, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους ευρωσκεπτικιστές του κινήματος των Πέντε Αστέρων.


Αν η Ευρώπη δεν περιοριστεί στην παλιά ΕΟΚ και αν δεν διαλυθεί με βελούδινο τρόπο η ευρωζώνη και δεν επιστρέψουν στα κράτη - μέλη, πολλές από τις εξουσίες που έχουν παραχωρηθεί στις Βρυξέλες, τότε η Ευρωπαϊκή ήπειρος ίσως ζήσει στιγμές που κανένας πολιτισμένος κάτοικός της δεν θα ήθελε να ζήσει.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Δεν έχουν κοινή γλώσσα. Δεν έχουν κοινές επιδιώξεις. Μοιράζονται ένα κοινό πολιτισμό, αλλά η Ευρώπη αποτελείται από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς λαούς. Το κοινό νόμισμα δεν έχει μέλλον. Όπως δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας ενός κοινού στρατού, του Ευρωστρατού.

Ένωση με το ζόρι, δεν γίνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου