Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Απαγορεύση χρήσης μπούρκας και στη Δανία

Η Δανία θα γίνει η επόμενη Ευρωπαϊκή χώρα που θα περιορίσει τη χρήση της μπούρκας και του νικάμπ που φοράνε οι μουσουλμάνες γυναίκες, καθώς τα περισσότερα κόμματα του Δανέζικου κοινοβουλίου υποστήριξαν την απαγόρευση κάλυψης του προσώπου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα πλήρη και τα μερικά καλύμματα του προσώπου, όπως η μπούρκα και το νικάμπ, έχουν διχάσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη, δημιουργώντας υποστηρικτές των θρησκευτικών ελευθεριών και αυτούς που υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους ενδύματα είναι πολιτισμικά ξένα για την Ευρώπη και αποτελούν σύμβολα καταπίεσης των γυναικών.

Το νικάμπ καλύπτει τα πάντα εκτός από τα μάτια, ενώ η μπούρκα καλύπτει και τα μάτια με ένα διάφανο βέλο.

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και το Γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση πλήρους κάλυψης στο πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.

«Δεν αποτελεί απαγόρευση σε θρησκευτικά ρούχα, αλλά απαγόρευση στη χρήση μάσκας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της Δανίας, των Φιλελευθέρων, Jacob Ellemann-Jense, κάτι που σημαίνει απαγόρευση του νικάμπ και της μπούρκας.

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου 200 γυναίκες στη Δανία φορούν τέτοια ενδύματα.

Τον νόμο υποστήριξαν επίσης το Λαϊκό κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ γίνονται ακόμη συζητήσεις για τον τρόπο εφαρμογής του.

«Θα υπάρξει απαγόρευση στη χρήση μάσκας στη Δανία. Έτσι είναι» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Anders Samuelsen. Το κόμμα του, οι Φιλελεύθερη Συμμαχία, υπήρξε ασταθής πολέμιος του νόμου, καθώς υποστήριζε πως ο νόμος περιορίζει την ελευθερία στην επιλογή της ενδυμασίας, αλλά πλέον άλλαξε στάση και συντάχθηκε με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελευθέρους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν επίσης το νόμο της απαγόρευσης ενδυμάτων όπως η μπούρκα, καθώς, κατά την άποψή τους, καταπιέζει τις γυναίκες.
«Είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τη μπούρκα, εφόσον χρειάζεται. Υπάρχουν όμως κάποια διλήμματα, όπως στον τρόπο επιβολής του νόμου» δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Mette Fredriksen.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρότεινε τον Ιούνιο την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου των μουσουλμάνων στα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.


Η Αυστρία απαγόρευσε τη χρήση μπούρκας και νικάμπ από την 1η Οκτωβρίου.


Διαβάστε επίσης:

Απαγορεύτηκε η μπούρκα και στην Αυστρία

Η Νορβηγία σχεδιάζει την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Υπό διωγμό η μπούρκα και το μπουρκίνι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου