Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ο Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δεν σας χρειαζόμαστε!

Προς ολική και οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία φαίνεται πως επέλεξε να μην ανήκει στο ΝΑΤΟ και επιθυμεί να ακολουθήσει «ανεξάρτητη» πορεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «θυσίασε» τις σχέσεις με την Άγκυρα και κατηγόρησε για την διπλωματική κόντρα τον Αμερικανό πρεσβευτή που «δεν γνωρίζει την θέση του».

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Το πρόσωπο που τα προκάλεσε όλα είναι ο εδώ πρέσβης. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να θυσιάζουν έναν στρατηγικό εταίρο για έναν πρέσβη που δεν γνωρίζει τη θέση του» είπε σήμερα από την Άγκυρα ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους διοικητές των επαρχιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη John Bass, τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κατηγορήσει πως έδρασε από μόνος του στο θέμα της απαγόρευσης έκδοσης βίζας στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και επανέλαβε πως δεν έδρασε για λογαριασμό της Αμερικανικής κυβέρνησης.

«Είναι κρίμα να κυβερνάει τις ΗΠΑ ένας πρέσβης στην Άγκυρα. Αυτή είναι η θέση που διατήρησαν. Έπρεπε να είχαν πει, δεν μπορείς να φέρεσαι με αυτόν τον τρόπο στον στρατηγικό μου σύμμαχο, δεν μπορείς να ενεργείς έτσι. Αλλά δεν το είπαν» δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ερντογάν προς τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα και ανακοινώθηκε πως ο John Bass έχει «την πλήρη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον και πως οι πράξεις του ήταν σε πλήρη συμφωνία με το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον Λευκό Οίκο και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ταγίπ Ερνογάν έστειλε οξύ μήνυμα προς τις ΗΠΑ, λέγοντας «δεν σας χρειαζόμαστε».

«Δεν είμαστε χώρα αγρίων. Είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας και θα το αποδεχτείτε. Εάν δεν μπορείτε, λυπάμαι, δεν σας χρειαζόμαστε» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως κρύβουν στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης έναν ύποπτο για σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016.

«Ο υπάλληλος του προξενείου που αναζητείται από την Τουρκική αστυνομία κρύβεται στο Αμερικανικό προξενείο» είπε ο Ερντογάν.

Την Τρίτη, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι Τουρκικές Αρχές αναζητούν έναν ακόμη Τούρκο εργαζόμενο στην πρεσβεία τους, τον τρίτο, λέγοντας πως θέμα «είναι βαθιά ενοχλητικό».



Θυμίζουμε πως μετά την αναστολή έκδοσης βίζας από την Αμερική προς τους Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, η Τουρκία απάντησε με αναστολή χορήγησης βίζας προς τους Αμερικανούς που επιθυμούν να επισκεφτούν την Τουρκία.

Σήμερα, ο Ερντογάν είπε για το θέμα πως η Τουρκία «θα υποστηρίξει το θέμα της βίζας μέχρι το τέλος».

Τελικά, ίσως ο θείος Σαμ να σώσει και πάλι την Ελλάδα, καθώς η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας θα σημάνει και την διακοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας με τελευταίας τεχνολογίας Αμερικανικά όπλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου