Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν θέλουν οι ξένοι να μεταναστεύσουν για δουλειά στην Ελλάδα!

Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για ξένους εργαζόμενους και κατατάσσεται στην τελευταία θέση του καταλόγου με τις καλύτερες χώρες για αλλοδαπούς εργαζομένους, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Expat Insider του InterNations, τα βασικά αίτια για την πολύ κακή βαθμολογία της Ελλάδας είναι οι άσχημες οικονομικές προοπτικές για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα, η κακή ποιότητα της παιδείας στην Ελλάδα, η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και η γλώσσα.

Το δίκτυο Internations, με βάση το Μόναχο της Γερμανίας, καταγράφει τις πορείες 2,8 εκατομμυρίων «μεταναστών από επιλογή» όπως στελέχη πολυεθνικών, εξειδικευμένους εργάτες, φοιτητές και συνταξιούχους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου επιθυμούν, οι οποίοι αξιολογούν τα κράτη που τους φιλοξενούν. Στην τελευταία έρευνα πήραν μέρος 12.500 τέτοιοι μετανάστες από 166 διαφορετικές χώρες.

Τα βασικά αίτια για την τελευταία θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η χαμηλή ή πολύ χαμηλή βαθμολογία στις κατηγορίες «εργασία στο εξωτερικό», «προσωπικά οικονομικά», «οικογενειακή ζωή», «ποιότητα ζωής», «κόστος ζωής» και «ευκολία εγκατάστασης».

Στην κατηγορία «ποιότητα ζωής» η Ελλάδα κατατάσσεται 42η σε σύνολο 65 χωρών, με πρώτη την Πορτογαλία, δεύτερη την Ταϊβάν και τρίτη την Ισπανία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται:
στην 13η θέση στην υποκατηγορία «επιλογές αναψυχής»,
στην 42η θέση στην υποκατηγορία «ταξίδια και μετακινήσεις»,
στην 43η θέση στην υποκατηγορία «υγεία και ευημερία»
στην 53η θέση στην υποκατηγορία «ασφάλεια», διότι κρίνεται ως η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις (65η) στην πολιτική σταθερότητα (περιέργως η Τουρκία κατατάσσεται στην 63η θέση και η Ουκρανία στην 61η).
στην 32η θέση στην κατηγορία «ευκολία εγκατάστασης»,
στην 25η θέση στην υποκατηγορία «ευπρόσδεκτοι»
στην 25η θέση στην υποκατηγορία «φιλικότητα»,
στην 24η θέση στην υποκατηγορία «ευκολία εξεύρεσης φίλων»,
στην 51η θέση στην υποκατηγορία «γλώσσα».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατατάσσουν την Ελλάδα:
στη 10η θέση στο ερώτημα κατά πόσο νιώθουν άνετα με την κουλτούρα της χώρας όπου ζουν,
στην τελευταία θέση (65η) στην κατηγορία «εργασία στο εξωτερικό»,
στην τελευταία θέση (65η) στις υποκατηγορίες «εργασία και καριέρα», «εργασιακή ασφάλεια»,
στην 63η θέση στην υποκατηγορία «ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής».

στην τελευταία θέση (65η) στην κατηγορία «προσωπικά οικονομικά»,
στην 46η θέση στην κατηγορία «κόστος ζωής».

Το ανεπαρκές εισόδημα είναι το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστών, με το 50% των συμμετασχόντων στην έρευνα να δηλώνει πως το εισόδημά του δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τα καθημερινά έσοδα στην Ελλάδα (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι το 36% και στο Ισραήλ το 45%).

Το 51% αυτών που ζουν στην Ελλάδα δηλώνει δυσαρεστημένο με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προσωπικά του οικονομικά (παγκοσμίως, το 19% των εργαζομένων που ζουν σε ξένη χώρα δηλώνει δυσαρεστημένο με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προσωπικά του οικονομικά).

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η πολύ σημαντική υποχώρηση της Βρετανίας κατά 21 θέσεις (σε σχέση με πέρυσι), στην 54η θέση και των ΗΠΑ κατά 17 θέσεις, στην 43η θέση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από την Κίνα (με αρκετούς να διαμαρτύρονται και για τον καιρό) ενώ και οι ΗΠΑ είναι «κάτω από τη μέση» στη θέση 43.

Οι ερωτηθέντες συμφωνούν στην πλειονότητά τους ότι το επίπεδο ζωής στις δύο αυτές χώρες έχει πέσει τόσο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας αλλά και την οικονομική ασφάλεια που είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία οικογένειας.  

Σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών μελετών Finaccord, ο αριθμός των «κοσμοπολιτών μεταναστών» υπολογίζεται παγκοσμίως στα 50 εκατομμύρια και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα 60 εκατομμύρια.

Την μεγαλύτερη πτώση στη λίστα (που ενημερώνεται σε ετήσια βάση) σημείωσε η Αυστραλία, η οποία βρισκόταν πέρυσι στην κορυφαία δεκάδα και φέτος υποχώρησε στην 34η θέση, καθώς βαθμολογήθηκε χαμηλότερα στις προοπτικές καριέρας, τα ωράρια εργασίας και την ισορροπία ζωής-εργασίας.

Βλέπουμε πως τα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών, οι εξειδικευμένοι εργάτες, οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου επιθυμούν, δεν προτιμούν την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι πως εδώ και 25 χρόνια προτιμούν την Ελλάδα οι ανειδίκευτοι εργάτες από όλη την υφήλιο, αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα όπως λέμε και έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα...

Το χειρότερο όμως είναι πως ούτε οι Έλληνες προτιμούν πλέον την Ελλάδα για να ζήσουν και να εργαστούν. Η Ελλάδα πλέον δεν προσφέρει όχι μόνο ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά ούτε καν εργασία…



Με πληροφορίες από την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου