Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και παράνομων μεταναστών προς τα Ελληνικά νησιά

Η μεταφορά παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο. Τα Ελληνικά νησιά είναι υπερπλήρη. Οι περισσότεροι παρανόμως εισελθόντες, προέρχονται από την Τουρκία.

Οι οργανώσεις που βοηθάνε όσους φθάνουν στην Ελλάδα παράνομα από την Τουρκία και ζητούν άσυλο, δυσκολεύονται πλέον πολύ να τους τακτοποιήσουν.

Παρά τις αυξημένες περιπολίες στην θάλασσα που έχουν σκοπό να μειώσουν τις παράνομες αφίξεις, περίπου 3.700 αλλοδαποί πέρασαν παράνομα το Αιγαίο τον Αύγουστο και κάθε εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταφθάνουν ακόμη 400.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το νέο κύμα των παράνομων μεταναστών και προσφύγων δεν οφείλεται μόνο στον καλό καιρό, αλλά και στο ότι απελευθερώθηκαν πολλές περιοχές από το Ισλαμικό Κράτος και ο κόσμος κατευθύνεται στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει ή δεν αποκαλύπτει, γιατί φεύγουν από τις απελευθερωμένες περιοχές. Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε πως έφευγαν εξαιτίας των ισλαμοφασιστών. Τώρα, γιατί φεύγουν; Μήπως είναι οι ισλαμοφασίστες μαζί με τις οικογένειές τους;

Κάποιοι θεωρούν πως οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, επηρεάζουν την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία δεν αποτρέπει την παράνομη μεταφορά των μεταναστών προς την Ελλάδα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν για το θέμα, αρνούνται πως η αύξηση των ροών οφείλεται σε πολιτικούς λόγους μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Υποστηρίζουν πως για όσες βάρκες ξεφεύγουν από την Τουρκική ακτοφυλακή και φτάνουν στην Ελλάδα, άλλες τόσες αναγκάζονται να επιστρέψουν. Υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα φύλαξης των συνόρων. Πιστεύουν πως είναι πάρα πολλοί οι παράνομοι μετανάστες.

Επίσης, έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Μαύρης Θάλασσας από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς επίσης προς την Κύπρο. Οι αριθμοί όμως είναι πολύ μικροί, συγκρινόμενοι με το πόσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα της νέας ροής παράνομων μεταναστών είναι τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αυτών των νησιών.

Από τα τέλη Ιουλίου, ο αριθμός όσων ζήτησαν άσυλο στη Σάμο διπλασιάστηκε. Το κέντρο υποδοχής του νησιού σχεδιάστηκε για 700 άτομα και τώρα βρίσκονται εκεί 2.200. Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι νεοαφιχθέντες οδηγούνται σε αντίσκηνα.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές, με ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των ομάδων διαφορετικών εθνοτήτων είναι καθημερινές και θέτουν σε κίνδυνο τις οικογένειες με παιδιά.

Μετά την καταγραφή τους και εάν κριθεί πως οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα σε αυτό, τότε μεταφέρονται σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όμως, ο ρυθμός αυτών που φεύγουν, είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που έρχονται καθημερινά.

Από τον Μάρτιο του 2016, μόλις 1300 άνθρωποι επιστράφηκαν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου