Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ανταλλαγή πυρών στη Συρία μεταξύ Αμερικανών και ανταρτών υποστηριζόμενων από την Τουρκία

Οι δυνάμεις του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ απάντησαν σε επαναλαμβανόμενα πυρά στην βόρεια Συρία κοντά στην πόλη Manbij. Οι δυνάμεις του συνασπισμού περιπολούν κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για επίσημη ενημέρωση από τον συνταγματάρχη Ryan Dillon που έγινε σήμερα μέσω τηλεφώνου.

«Οι δυνάμεις μας δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν και στην συνέχεια μετέβησαν σε ασφαλή περιοχή» είπε ο συνταγματάρχης.

Το περιστατικό αντανακλά την περιπλοκότητα στην εμπόλεμη Συρία. Ο Συριακός στρατός υποστηρίζεται από την Ρωσία, οι Κουρδικές δυνάμεις επικουρούνται από τον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και οι Σύριοι αντάρτες υποστηρίζονται από την Τουρκία, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ο συνασπισμός είπε στην Τουρκία να διαμηνύσει στους αντάρτες που υποστηρίζει, ότι πυροβολούν συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ και πως «αυτό είναι απαράδεκτο» σύμφωνα με τον Αμερικανό συνταγματάρχη.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην βόρεια Συρία υποστηρίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων ανταρτών που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Τον περασμένο χρόνο, η Τουρκία υποστήριξε επίθεση ανταρτικών ομάδων στο έδαφος της Συρίας, ενάντια σε περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του SDF και μάχονταν κατά του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να ελαττωθεί η επέκτασης της επιρροής των Κούρδων.

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι δυνάμεις του SDF έχουν ανταλλάξει πυρά και στο παρελθόν, σε άλλες περιοχές της Συρίας όπου δεν περιπολούν συμμαχικές δυνάμεις υπό τους Αμερικανούς.

«Οι δυνάμεις μας που περιπολούν στην περιοχή για να διατηρήσουν χαμηλή την ένταση, δέχτηκαν πολλές φορές πυρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Θέλουμε οι εταίροι μας στην Τουρκία να το γνωρίζουν και να γνωρίζουν πως είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στην περιοχή» είπε ο Αμερικανός συνταγματάρχης.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Yeni Safak γνωστοποίησε πως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Γάλλοι, συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Κούρδους να επιτεθούν στους Ισλαμοφασιστες στην Idlib, απαγορεύοντας όμως στην Τουρκία να συμμετάσχει!

Η βοήθεια θα είναι αρχικά αεροπορική, με μαχητικά που θα απογειωθούν από βάσεις εκτός Τουρκίας και με πυραυλική επίθεση από πλοία. Στη συνέχεια θα υπάρξει επίθεση από επίγειες δυνάμεις.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν κινηματογραφηθεί από πέρυσι να περιπολούν κοντά στην περιοχή των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ενώ ξεκάθαρα προβάλλουν την Αμερικανική σημαία.

Οι Ρωσικές δυνάμεις επίσης περιπολούν στις περιοχές που ελέγχουν ο Συριακός στρατός και οι δυνάμεις των Κούρδων του YPG, που είναι ο κύριος βραχίονας του SDF.

Η συμμαχική αεροπορία και Αμερικανικά μαχητικά έχουν διεξάγει επιχειρήσεις ώστε να προστατευτούν από επιθέσεις οι τοπικές συμμαχικές δυνάμεις.

Πριν ένα χρόνο, από τα μαχητικά αεροσκάφη ζητήθηκε να προστατεύσουν τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, από επίθεση μαχητικών αεροσκαφών της κυβέρνησης της Συρίας, κατά την διάρκεια συγκρούσεων με τον Συριακό στρατό και το YPG.

Τον περασμένο Μάιο, η Αμερικανική αεροπορία διεξήγαγε επιχείρηση υποστήριξης των συμμαχικών δυνάμεων, ενάντια σε ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονταν από την  Συριακή κυβέρνηση στη νότιο Συρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου