Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Μεταναστευτική Σύνοδος: γιατί δεν συμμετείχε η Ελλάδα;

Μία σημαντική σύνοδος διεξήχθη στο Παρίσι με θέμα τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα ήταν απούσα, καθώς φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως δεν διασχίζουν το Αιγαίο Αφρικανοί παράνομοι μετανάστες.

Στη σύνοδο έλαβαν μέρος η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Τσαντ, ο Νίγηρας και η Λιβύη. Οι Ευρωπαίοι, με μπροστάρη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προωθούν την ιδέα σύστασης hot spot στη Βόρεια Αφρική, ώστε να περιοριστούν οι ροές προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Η δημιουργία hot spot στην Αφρική, θα επιτρέψει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε αφρικανικό έδαφος, αποτρέποντας τις προσπάθειες προσφύγων και οικονομικών μεταναστών να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Αβέβαιο όμως παραμένει το κατά πόσον μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταυλισμών, ειδικά στη εμπόλεμη Λιβύη.

«Η εξαγγελία δημιουργίας hot spot ήταν ανόητη, καθώς ούτε το Τσαντ, ούτε ο Νίγηρας είχαν ενημερωθεί προηγουμένως» δήλωσε Δυτικοαφρικανός αξιωματούχος.

Η ειδική εντεταλμένη για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε κατά την συνέντευξη τύπου την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στον Νίγηρα και το Τσαντ προκειμένου οι δυο χώρες να διασφαλίσουν τα σύνορά τους προς τη Λιβύη.

Η ΕΕ προτίθεται να συμβάλει με συντονισμένες δράσεις και πολιτικές, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στις τρεις Αφρικανικές χώρες. Οι καταυλισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι ο τελευταίος σταθμός των μεταναστών που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη όχι επειδή διώκονται, αλλά για αμιγώς οικονομικούς λόγους, επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι θα δοθούν χρήματα για την ανάπτυξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

«Μιλάμε για αναπτυξιακή βοήθεια και παράλληλα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποιοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ.

Το Τσαντ, ο Νίγηρας και η Λιβύη θέλουν να προχωρήσουν βραχυπρόθεσμα στη δημιουργία περισσότερων μεταναστευτικών κέντρων, όπου με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ αιτούντων άσυλο που έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες και οικονομικών μεταναστών, που δεν θα έχουν καμία πιθανότητα μετάβασης στηνΕυρώπη.

Το περίεργο στην σύνοδο αυτή ήταν η μη συμμετοχή της Ελλάδας, από όπου καθημερινά εξακολουθούν να εισέρχονται στο έδαφος της ΕΕ δεκάδες (ή και εκατοντάδες) παράνομοι μετανάστες.

Προφανώς, η ΕΕ θεωρεί πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι αρκετή και πως η Τουρκία κάνει καλά την δουλειά της και δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση προς την Ελλάδα.

Εάν δημιουργηθούν τα κέντρα μετανάστευσης στην βόρειο Αφρική, τότε οι επίδοξοι μετανάστες θα ταξιδέψουν στην Τουρκία (όπως κάνουν και σήμερα χιλιάδες Αφρικανοί) και θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας.

Πως θα αντιδράσει τότε η ΕΕ; Με νέα σύνοδο μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας; Δεν θα ήταν προτιμότερο η ΕΕ να σχεδιάσει από τώρα την αντίδρασή της στην αναμενόμενη αντίδραση των επίδοξων μεταναστών, στην περίπτωση που κλείσει η Μεσογειακή οδός;

Ούτε τα αυτονόητα δεν κάνει πια η Ευρωπαϊκή (δήθεν) Ένωση…



Με πληροφορίες από τα Euractiv, Reuters και DW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου