Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Έναρξη προετοιμασίας επιστροφής προσφύγων στις πατρίδες τους;

Ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους οδεύει προς το τέλος του. Οι ισλαμοφασίστες θα αποτελούν σύντομα παρελθόν. Η Συρία και το Ιράκ θα ηρεμήσουν και θα πρέπει να ανοικοδομηθούν.

Υπό αυτές τις προοπτικές, θα πρέπει να αρχίσει ο σχεδιασμός του επαναπατρισμού των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Μπορεί τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί, η Δύση όμως θα τους βοηθήσει να τα ξαναχτίσουν. Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θα χρειαστούν εργατικό δυναμικό για να δημιουργήσουν την νέα Συρία και το νέο Ιράκ.

Επομένως, για ποιο λόγο θα πρέπει οι πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ευρώπη και στα κέντρα συγκέντρωσης, όταν μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη νέα τους ασφαλή ζωή;

Ήδη, ο επαναπατρισμός έχει ξεκινήσει.

Χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία από τον Λίβανο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Guardian και New York Times. Ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τις 10.000 και έχει γίνει σε δύο φάσεις. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως ο επαναπατρισμός τους δεν είναι ακόμη ασφαλής, αλλά είναι βέβαιο πως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ο πόλεμος θα έχει τερματιστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν επαναπατριστεί από την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2017. Ήδη, περισσότεροι από 70.000 έχουν επιστρέψει στην Συρία, καθώς υπάρχει ασφάλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, μία επένδυση 16 εκατομμυρίων δολαρίων έγινε στη Συρία, στην πόλη Safita. Πρόκειται για ζυθοποιία, την πρώτη που θα ανοίξει στην χώρα, μετά το κλείσιμο των 2 εργοστασίων παραγωγής μπύρας στη χώρα εξαιτίας του πολέμου. Η νέα Συριακή ζυθοποιία θα παράγει 15 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ετησίως. Τα μηχανήματα είναι Τσεχικής προέλευσης και συναρμολογήθηκαν από Τσέχους ειδικούς.

Ακόμη και η νυχτερινή ζωή δεν σταμάτησε ποτέ στην Δαμασκό, παρά τον πόλεμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Η Γερμανία ήδη προωθεί τον εθελοντικό επαναπατρισμό προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με την Deutsche Welle. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γερμανία και επέστρεψαν στις χώρες τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοηθά χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ήδη, 38.019 άνθρωποι επέστρεψαν εθελοντικά στις πατρίδες τους μέσα στο 2017.

Μέχρι και από το Πακιστάν επαναπατρίζονται πάνω από 500.000 Αφγανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews.

Επομένως, οι συνθήκες είναι ώριμες για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της ασφαλούς επιστροφής των προσφύγων στις πατρίδες τους. Η επιστροφή δεν θα πρέπει να γίνει βεβιασμένα, αλλά με οργανωμένο σχέδιο. Πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα δεχτούν τους πρόσφυγες στη Συρία και το Ιράκ. Στη συνέχεια, με αεροπλάνα και πλοία, θα ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των προσφύγων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των χωρών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου