Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Συρία και ΗΠΑ στριμώχνουν τους Κούρδους

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι Κούρδοι και η προσπάθειά τους για την απελευθέρωση των εδαφών τους και της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.

Παρά την ισχυρή συμμαχία των Κούρδων με τις ΗΠΑ, φαίνεται πως το όνειρό τους θα μείνει και πάλι ανεκπλήρωτο. Η νίκη των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά του Ι.Κ. δεν θα επιτρέψει την δημιουργία αυτόνομης Κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία.
 

Ταυτόχρονα, ως ιδιαίτερα σοβαρή λαμβάνεται η δήλωση του εθνικιστή Τούρκου πολιτικού Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πως το Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο βόρειο Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου, αποτελεί «αιτία πολέμου» για την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως «η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί με το Ιράν για να καταστρέψει τους τρομοκράτες του PKK που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ».

Ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ Τζααφάρι δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το θέμα του PKK μαζί με τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αλλά χωρίς να παραβιαστεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιμπραήμ Τζααφάρι είπε πως το PKK εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις και εγκαταστάθηκε στο βόρειο Ιράκ. Επίσης τόνισε πως το Ιράκ δεν θα επιτρέψει επιθέσεις ενάντια των γειτονικών χωρών που θα ξεκινούν από το έδαφός του.

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν από την Τουρκία πως τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας σκότωσαν τουλάχιστον 7 μέλη του PKK κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο βόρειο Ιράκ στην περιοχή Χακούρκ. Επίσης καταστράφηκαν αντιαεροπορικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως μετέφερε τις ανησυχίες της Τουρκίας για το Κουρδικό δημοψήφισμα στον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί και στην αντιπροσωπεία του.

«Οι προσδοκίες μας από το Ερμπίλ (σ.σ. πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν) είναι ξεκάθαρες: να ακυρωθεί το δημοψήφισμα καθώς το συμφέρον και το μέλλον των Κούρδων βρίσκεται στο ενωμένο Ιράκ» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κυβέρνηση του Ιρακινού Πρωθυπουργού Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως «μονομερή» και «αντισυνταγματική».

Για το θέμα συνομίλησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και Ιρανός Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Μοχάμεντ Μπαγκερί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως οι Κούρδοι του PYD στη Συρία προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο ως τη Μεσόγειο θάλασσα, παράλληλα με τα Τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία διαδρόμου και θα επέμβει με οποιοδήποτε κόστος, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης τόνισε πως είναι αντίθετος με το Κουρδικό δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ, καθώς αυτό θα σημάνει τον διαμελισμό του Ιράκ.

Από την πλευρά του το Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν σχέδια για επιχειρήσεις στα σύνορα τις Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Αλλά, όπως πάντα, θα αντιμετωπιστούν με πυγμή τα άτομα ή οι ομάδες που θα θελήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Ιράν για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών ή ενεργειών κατά της ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάττις. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες συζήτησαν την καταπολέμηση των τρομοκρατών του Daesh και του PKK, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως το Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο βόρειο Ιράκ είναι λάθος κίνηση και εξέφρασε τη δυσφορία του για την Αμερικανική βοήθεια στους κούρδους της Συρίας.

Από την Αμερικανική πλευρά έγινε γνωστό πως το Κουρδικό δημοψήφισμα θα αποσπούσε την προσοχή από την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε πως ο Τζέιμς Μάττις εξέφρασε την αφοσίωση των ΗΠΑ στους διμερείς δεσμούς με την Τουρκία.

Θυμίζουμε πως στις 12 Αυγούστου, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον είχε ζητήσει τηλεφωνικά από τον Μασούντ Μπραζανί να αναβληθεί το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, καθώς αυτό θα αποσπούσε την προσοχή από την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι είχαν ζητήσει εγγυήσεις και εναλλακτικές για το μέλλον τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου