Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Τουρκία και Ιράν ενάντια στο Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Ο Ιρανός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Mohamed Baqeri βρίσκεται την Τουρκία για τριήμερη επίσκεψη και συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar, έχοντας στην ατζέντα των συνομιλιών θέματα ασφαλείας της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ένα κύριο θέμα συζήτησης (αν όχι το κύριο) είναι το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.

Τούρκοι και Ιρανοί συμφωνούν πως η επιμονή των Κούρδων στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η πιθανότητα αποτελέσματος ανεξαρτησίας, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και του Ιράν.

Οι δύο χώρες αρνούνται σθεναρά και προς όλες τις κατευθύνσεις την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος την ευαίσθητη αυτή ώρα για την περιοχή, προειδοποιώντας την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ ότι η υλοποίηση της ιδέας του δημοψηφίσματος θα αποτελούσε «θανάσιμο λάθος με σοβαρές συνέπειες».

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν την συνεργασία τους για την ασφάλεια των συνόρων, κυρίως όσον αφορά τη δράση του PKK.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία έχει ξεκινήσει την κατασκευή τείχους στα σύνορά της με το Ιράν, που θα καλύπτει τα 144 από τα 500 χιλιόμετρα, ώστε να σταματήσει η παράνομη μετακίνηση μαχητών του PKK και των λαθρεμπόρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου