Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Αλλαγή δεδομένων: συμμαχία Τουρκίας-Συρίας κατά των Κούρδων!

Αλλάζουν όλα στην Μέση Ανατολή, καθώς η Τουρκία σταματά να υποστηρίζει την Συριακή αντιπολίτευση και ουσιαστικά τάσσεται στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μπροστά στον κίνδυνο δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν που θα περιλαμβάνει περιοχές του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας.

Η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξή της στον Εθνικό Συνασπισμό για την Συριακή Επανάσταση και στις Αντιτιθέμενες Δυνάμεις (δηλαδή την Συριακή ανταρτική αντιπολίτευση) που περιλαμβάνει πολλές ομάδες, σύμφωνα με άρθρο του Ρωσικού πρακτορείου Sputnik που επικαλείται το Συριακό Zaman el-Wasl.

Η Συριακή αντιπολίτευση λάμβανε 320.000 δολάρια ετησίως από την Τουρκία, από την ίδρυσή της το 2012.

Η απόφαση της Άγκυρας για διακοπή τής υποστήριξης οφείλεται στο ότι η αντιπολίτευση είναι ικανή μόνο στο να παρίσταται σε συνεντεύξεις τύπου και είναι ανίκανη στο πεδίο των μαχών!

Η Τουρκία αντιλήφθηκε την έλλειψη ισχύος της αντιπολίτευσης και αποφάσισε να αλλάξει πολιτική, καθώς η συνέχιση της υποστήριξης προς αυτήν, δεν θα της παρείχε κανένα όφελος.

Φαίνεται πως η Τουρκία επικεντρώνεται πλέον στην εξουδετέρωση των απειλών ασφαλείας που προέρχονται από τους Κούρδους της Συρίας. Καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την υποστήριξη στους αντάρτες της Συρίας και επικεντρώθηκαν στον στρατιωτικό εξοπλισμό των Κούρδων, η Τουρκία αναγκάζεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των Κούρδων.

Με την κίνηση αυτή, η Άγκυρα φαίνεται να προβαίνει σε μία κίνηση καλής θέλησης προς τη Δαμασκό και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η κίνηση αυτή ίσως σπάσει τον πάγο μεταξύ των δύο χωρών.

Η πιθανή συνεργασία Τουρκίας και Συρίας μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής, καθώς οι Κουρδικές δυνάμεις είναι το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την Τουρκία. Οι Κούρδοι είναι το κοινό πρόβλημα για την Άγκυρα και την Δαμασκό.

Φυσικά, η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών δεν αναμένεται να γίνει άμεσα. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν σκληρές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά η κίνηση της Άγκυρας για τερματισμό της υποστήριξης της Συριακής Αντιπολίτευσης είναι κάτι σημαντικό.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Παρασκευή από την Άγκυρα πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ενός «τεχνητού κράτους» στα νότια σύνορά της και πως θα υπερασπιστεί τα σύνορά της ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή.

«Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός τεχνητού κράτους στα σύνορά μας, ιδίως στα σύνορα που μοιραζόμαστε με την Συρία και το Ιράκ» δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία έχει πανικοβληθεί από την αναμενόμενη δημιουργία Κουρδικού κράτους. Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ για την απόσχισή του, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να προσαρτηθεί και το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ. Έτσι θα δημιουργηθεί το πρώτο κομμάτι του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι Κούρδοι αναμένεται να ανακηρύξουν και εκεί την ανεξαρτησία τους, με τις ευλογίες των Αμερικανών, οι οποίοι τους εξοπλίζουν με βαρύ οπλισμό. Το πάζλ θα ολοκληρωθεί με την απελευθέρωση των Κουρδικών εδαφών που σήμερα είναι κατεχόμενα από την Τουρκία.

Η Τουρκία θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ανατρέψει αυτά τα σχέδια. Δεν θα διστάσει να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική ακόμη και αν κινδυνέψει να γίνει διεθνώς ρεζίλι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου