Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Η Τουρκία κατήγγειλε την Αμερικανική κυβέρνηση στον ΠΟΕ

Η κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα. Η Τουρκία κατήγγειλε την Αμερικανική κυβέρνηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για πρακτικές αντιντάμπινγκ στον χάλυβα.

Όπως μεταδίδει το Τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Οικονομικών Σχέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά το πέρας της συνάντησης τους, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις Αμερικανικές πρακτικές αντιντάμπινγκ για τον Τουρκικό χάλυβα.

«Η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν έχει κανένα στήριγμα, εμείς προβάλαμε αντιρρήσεις πριν από περίπου δύο χρόνια. Εντωμεταξύ στις τρεις πρώτες έρευνες οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να πάρουν μια απόφαση κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το κατάφεραν μόνο στην τέταρτη συνεδρίαση. Και εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και το μεταφέραμε στον ΠΟΕ. Δεν θα πρέπει όμως να γίνει κάτι τέτοιο μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας.

«Και εμείς βλέπουμε τις κρατικές επιδοτήσεις στα Αμερικανικά προϊόντα. Γνωρίζουμε για τις επιδοτήσεις της US Cotton στο Αμερικανικό βαμβάκι, κάναμε τα απαραίτητα βήματα. Στην έρευνα που κάναμε αποκαλύφθηκε η επιδότηση. Και αυτό γεννά τώρα το δικαίωμα διερεύνησης αν υπάρχει επιδότηση της Αμερικανικής κυβέρνησης στα προϊόντα που εισάγουμε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων ακόμα και των στρατηγικών και αμυντικών προϊόντων. Και θα κάνουμε ότι χρειάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί.



Σημείωση:
Οι δασμοί αντιντάμπινγκ (αντισταθμιστικοί) είναι πρόσθετοι δασμοί που επιβάλλονται με σκοπό την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ (διόρθωσης) εκ μέρους χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τρίτες χώρες) ή μεταξύ άλλων χωρών.
Οι δασμοί αντιντάμπινγκ εφαρμόζονται για ορισμένα προϊόντα συγκεκριμένης χώρας καταγωγής ή ακόμα και συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής, τα οποία εισάγονται σε πολύ χαμηλή τιμή ή σε τιμή κάτω του κόστους, εφόσον οι εισαγωγές αυτές αποδεδειγμένα πλήττουν σοβαρά την τοπική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου