Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να μην κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, περιλαμβάνει και μία παράγραφο που ζητά από την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, εξαιτίας περιβαλλοντικών θεμάτων.

Όμως, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως τα κίνητρα είναι πολιτικά και όχι περιβαλλοντικά. Ειδικοί σε ενεργειακά θέματα πιστεύουν πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν σχετίζεται με ανησυχίες για θέματα σεισμών. Οι ειδικοί θεωρούν πως οι ανησυχίες είναι μη ρεαλιστικές και έχουν σκοπό να βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, υποστηρίζεται σε άρθρο της η Daily Sabah.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουλίου λέει πως «ζητείται από την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, καθώς η τοποθεσία βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να δώσει ισχυρότατους σεισμούς και επομένως αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για ολόκληρη την Μεσόγειο». 


Η απόφαση επίσης ζητεί από την Τουρκία να συμβουλευθεί τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει την κατασκευή δύο (2) πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ένα βρίσκεται στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου και το άλλο στο Ακούγιου της Μεσογείου.

Η Τουρκία όντως βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή υψηλού κινδύνου και τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει καταστροφικούς σεισμούς. Όμως, σύμφωνα με τις ζώνες επικινδυνότητας, οι περιοχές της Σινώπης και του Ακούγιου στην επαρχία της Μερσίνας, βρίσκονται μόλις στην τέταρτη ζώνη επικινδυνότητας.

Ο Δρ Sohbet Karbuz του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ενέργειας στο Παρίσι, θεωρεί πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ακούγιου είναι «παράλογη, πολιτικά υποκινούμενη, αν όχι κακόβουλη».

Ο Aleksandr Uvarov, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας AtomInfo είπε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν σχετίζεται με τους σεισμούς.
«Η απόφαση για το Ακούγιου σχετίζεται με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο σεισμών» είπε ο Aleksandr Uvarov.

Για να απαντήσει στις ερωτήσεις που τίθενται για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας, το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2016 έναν οδηγό ερωτήσεων κι απαντήσεων για τα υπό κατασκευή πυρηνικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με τον οδηγό, που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Έρευνας Ορυκτών, αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχουν ρήγματα σε απόσταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το Ακούγιου, παρόλο που σε άλλες χώρες, πυρηνικά εργοστάσια χτίστηκαν πολύ κοντά σε ενεργά σεισμογενή ρήγματα.

«Για παράδειγμα, το Πυρηνικό Εργοστάσιο Diablo στις ΗΠΑ, βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα» αναφέρεται στον οδηγό.

Επίσης αναφέρεται πως η κατασκευή του Ακούγιου είναι τέτοια που να μπορεί να αντέξει σεισμούς της τάξης των 9 ρίχτερ, όπως δήλωσε και ο πρώην Γενικός Διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας RosAtom, Sergey Kirienko, κατά την τελετή θεμελίωσης του έργου το 2015. Μάλιστα είπε πως το εργοστάσιο δεν θα κατασκευαστεί πάνω σε κάποιο ρήγμα, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία αποτρέπει προβλήματα του τύπου Φουκουσίμα.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου είναι το πρώτο από τα τρία που θα κατασκευάσει η Τουρκία με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την απεξάρτησή της από εισαγωγές. Είναι Ρωσικής κατασκευής, θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια, θα είναι ισχύος 4.800 μεγαβάτ και θα είναι έτοιμο το 2023.

Το δεύτερο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου από Γαλλο-Ιαπωνικό κονσόρτσιουμ.

Οι Τούρκοι εκφράζουν την απορία τους για το ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ανέφερε τίποτα για το δεύτερο εργοστάσιο, παρόλο που και αυτό βρίσκεται στην τέταρτη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας.

«Προφανώς οφείλεται στο ότι το πρώτο το κατασκευάζουν οι Ρώσοι» πιστεύει ο Δρ Sohbet Karpuz και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήθελε να στοχοποιήσει τις Γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται στο εργοστάσιο της Σινώπης».

Ο καθηγητής Erdal Tanas Karagöl του Κέντρου Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Άγκυρας, πιστεύει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της Τουρκίας, κάτι που θεωρεί απαράδεκτο.

«Η Τουρκία δημιουργεί εναλλακτικές στα ενεργειακά της αποθέματα με σκοπό να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τής αναπτυσσόμενης οικονομίας της. Για τον λόγο αυτό η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την Τουρκία και το εργοστάσιο στο Ακούγιου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην ισχυροποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Το περιβαλλοντικό ρίσκο σε περίπτωση σεισμού έχει υπολογιστεί και έχει εγκριθεί. Επομένως πιστεύω πως ο σκοπός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η ελάττωση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας και όχι ο κίνδυνος ενός σεισμού» είπε ο Erdal Tanas Karagöl.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου