Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η Ρωσία απάντησε σκληρά στην Τουρκία που ζητά την επανένωση της Κριμαίας με την Ουκρανία

Την απάντηση της Ρωσίας με αναπάντεχο τρόπο προκάλεσε η ομιλία του Τούρκου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, που μίλησε σε διεθνές συνέδριο για την Ουκρανία στο Λονδίνο, με διοργανωτές τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Ουκρανό ομόλογό του Παύλο Κλίμκιν.

«Η μεταρρυθμισμένη, εδαφικά ενωμένη και ανεξάρτητη Ουκρανία που θα περιλαμβάνει την Κριμαία, είναι χρήσιμη για ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει να ορθώνει το ανάστημά της στα θέματα διεθνούς δικαίου και θα μιλά για τα δικαιώματα των κατοίκων της Κριμαίας και ειδικά των Τατάρων, σε σχέση με την παράνομη κατάληψη της Ουκρανικής αυτής περιοχής από την Ρωσία» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία απάντησε με τρόπο που σίγουρα  δεν περίμενε η Τουρκία. Η απάντηση ήταν σίγουρα ένα ράπισμα προς την αλαζονεία της Τουρκίας και έγινε από την εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα σχέδια της Τουρκίας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Αφρίν στην Βόρεια Συρία που διοικείται από Κούρδους, η Μαρία Ζαχάροβα είπε:
«Έχουμε πει επανειλημμένα πως οι Κουρδικές ομάδες που πολεμούν τους τρομοκράτες στη Συρία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην πολιτική διαδικασία. Γνωρίζετε την θέση αρχής που έχουμε για το θέμα. Είμαστε εναντίον κάθε κίνησης που θα αντιβαίνει στον Συριακό νόμο και θα υποβαθμίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Κάθε κίνηση στην χώρα θα πρέπει να γίνεται υπέρ του συμφέροντος του πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού πληθυσμού της Συρίας. Γνωρίζετε τη θέση μας για το μέλλον της Συρίας, πως πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους του Σύριους, με την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος και τον ορισμό των ορίων της μελλοντικής τους ζωής. Γνωρίζετε πως είμαστε υπέρ μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης, ενωμένης και φυσικά ανεξάρτητης Συρίας, όπου άνθρωποι από όλες της εθνικότητες και τις θρησκείες θα αισθάνονται άνετα. Πιστεύουμε πως όλες οι ενέργειες που θα ληφθούν για τη Συρία και γύρω από αυτήν, θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς τους σκοπούς».

Πιο καθαρό άδειασμα της Τουρκίας από τη Ρωσία στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Δεν είναι δυνατό ο Τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών να μιλά για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία και το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να μην απαντά με τρόπο που θα πονέσει την Τουρκία.

Όλοι όσοι πιστεύουν πως η Ρωσία και η Τουρκία «τα βρήκαν» και έχουν γίνει «συνεταιράκια», ας αρχίσουν να εξετάζουν λίγο βαθύτερα το τι συμβαίνει.

Η Ρωσία προσπαθεί να στριμώξει την Τουρκία. Μπορεί να έχει υπογράψει συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτό το κάνει με ιδιαίτερη προσοχή. Γράψαμε πως τελικά δεν είναι πιθανή η πώληση των S-400 στην Τουρκία. Είπαμε πως ο σκοπός της Ρωσίας είναι να φέρει την Τουρκία απέναντι από τις ΗΠΑ και τελικά να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πλέον απόλυτα σαφές.

Οι Κούρδοι θα αποκτήσουν κράτος, ελευθερώνοντας τα εδάφη τους σε Ιράκ, Συρία, Ιράν και Τουρκία. Η Τουρκία θα μικρύνει, γιατί μεγάλωσε ανεξέλεγκτα. Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι πως δεν θα προσπαθήσει ο διεθνής παράγοντας να «παρηγορήσει» την Τουρκία προσφέροντάς της κάποιο μικρό ή μεγάλο κομμάτι της Ελλάδος…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου