Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Γιατί οι νέες Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξόργισαν τους Ευρωπαίους;

Η συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο φαίνεται πως έρχεται σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαίων οι οποίοι επαναστάτησαν. Δεν έκαναν όμως το ίδιο, όταν υπέστησαν σημαντικό πλήγμα οι Ελληνικές γεωργικές εξαγωγές προς τη Ρωσία όταν πρωτοεπιβλήθηκε το εμπάργκο…

Βλέποντας τα οικονομικά τους συμφέροντα να πλήγονται, ιδιαίτερα οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, ύψωσαν το ανάστημά τους στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα η Γερμανία, κινδυνεύει να βρεθεί σε ενεργειακή ασφυξία εξαιτίας της μη συνέχισης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα φέρνει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όμως, η εταιρεία Shell δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις εργασίες κατασκευής του αγωγού, παρά το νέο Αμερικανικό εμπάργκο.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να εγκριθούν, αλλά «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την πρακτική της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής υπό την κάλυψη των κυρώσεων.

Οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Ρωσίας που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα έχουν «έκνομες» επιπτώσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξουν Ευρωπαϊκές εταιρείες, επισήμανε σήμερα η Γαλλική διπλωματία.

«Η ΕΕ είναι απόλυτα ταγμένη στο καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Ωστόσο, η ενότητα της Ομάδας των 7 (G7) στο θέμα των κυρώσεων και η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι στο κέντρο του να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος που η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται. Το Αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ακούσιες μονόπλευρες συνέπειες που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. Για αυτό το λόγο η Κομισιόν κατέληξε σήμερα ότι εάν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψιν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατάλληλα εντός ημερών. Το να βάζει κανείς «Πρώτα την Αμερική» δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

 «Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την επακόλουθη εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει άμεσα εάν και όταν χρειαστεί», έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά της Ρωσίας έγινε γνωστό πως η Αμερικανική απόφαση για συνέχιση των κυρώσεων είναι «εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια» και «λυπηρή είδηση», ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει μετά από «προεσκτική ανάλυση».

«Ας περιμένουμε να γίνει νόμος», δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και μετά ο Πρόεδρος Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες, συμπλήρωσε ο Ντιμίτρι Πέτκοφ.

«Η είδηση είναι πολύ λυπηρή, σε ό,τι αφορά τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και την προοπτική ανάπτυξή τους και όχι λιγότερο απογοητευτική σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια. Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Θυμίζουμε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία (419 υπέρ έναντι 3 κατά) το νομοσχέδιο που επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου η οποία υποχρεώνει τον πρόεδρο να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου πριν χαλαρώσει οποιαδήποτε κύρωση που αφορά τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στους στόχους του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η άρνηση υπογραφής του όμως ενέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί το βέτο του από το Κογκρέσο.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες.


Ποια ήταν η αντίδραση της Κομισιόν, της Γερμανίας και της Γαλλίας όταν καταστράφηκαν οι Ελληνικές γεωργικές εξαγωγές προς τη Ρωσία πριν τρία χρόνια; ΚΑΜΙΑ, αποδεικνύοντας πως η ΕΕ προωθεί μόνο τα συμφέροντα των ισχυρών και όχι όλων των εταίρων...


Με πληροφορίες από ERT, New York Times, RT, WorldEnergyNews και Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου