Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ομέρ Τσελίκ: η Κύπρος μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε εχθές στις Βρυξέλλες η Διάσκεψη Πολιτικού Διαλόγου Ανώτατου Επιπέδου Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων να είναι τουλάχιστον προκλητικές και εξοργιστικές.

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε μετά την διάσκεψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελούν τον κορμό των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

 «Εάν αφήσουμε στην άκρη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη σχέσεων στην ενέργεια, το εμπόριο ή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα αλλά μία υποψήφια για ένταξη χώρα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ έχει πολύ σημαντικούς μηχανισμούς για την συζήτηση προβλημάτων και πως ο μηχανισμός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία που είναι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων, πως τα προβλήματα μεταξύ των δυο μερών επικεντρώνονται σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο του 23ου κεφαλαίου (Δικαστικό και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και του 24ου κεφαλαίου (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια).

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στη σημασία του ανοίγματος των εν λόγω κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση και την έλλειψη προόδου, κατηγόρησε την Κύπρο με τον γνωστό προκλητικό Τουρκικό τρόπο:
«Ειδικά μετά τις πρόσφατες συνομιλίες, φάνηκε η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού. Θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αποτραπεί η Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου να μπλοκάρει μονομερώς πέντε κεφάλαια. Διότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες στα εν λόγω θέματα. Αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτό το μονομερές μπλοκάρισμα που οφείλεται εξ ολοκλήρου σε πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι στη συνάντηση αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν την Τουρκία και την ΕΕ, όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η ενέργεια, η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης και της ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας για την υπέρβαση των προβλημάτων στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις καθώς και της εξάλειψης των διαφορών αντίληψης.

«Δεν θα πρέπει να βάζουμε στην ίδια πλάστιγγα τη δημοκρατική αντιπολίτευση στην Τουρκία με τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας. Φυσικά και υπάρχει μια δημοκρατική αντιπολίτευση στην Τουρκία. Υπάρχουν άτομα που έχουν εκλεγεί στη βουλή ή σε άλλα ιδρύματα με τη βούληση του λαού. Αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και άτομα που μετέφεραν όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση. Αν βάλουμε στην ίδια πλάστιγγα την υπόλοιπη δημοκρατική αντιπολίτευση με αυτούς που μετέφεραν όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση, αυτό θα ήταν ασέβεια στη βούληση του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Με πληροφορίες από τα TRT, Anadolu και Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου